Sambal goreng is a type of dish in which meat/seafood then mixed with vegetables lightly stewed in an aromatic, coconut-based sauce. It could be sambal goreng...(something) i.e. sambal goreng tempe, sambal goreng telur, sambal goreng kentang or etc.

Today, I would like to share with you this Indonesian/Jawanese delicacies; Sambal Goreng Udang with veggies...phewww! :) sedap!

Kalo cik Jah tak penah tengok rupa suhun/tanghoon yang digoreng, beginilah rupanya setelah digoreng dengan minyak panas dalam few seconds sajer :)

Bahan-bahan

- Tempe (potong dadu dan goreng)
- Tauhu (potong dadu & goreng)
- Kacang Panjang (potong serong nipis)
- Suhun/tanghoon (goreng)
- Petai (optional)
- Bawang merah
- Bawang putih
- Bawang besar
- Cili padi + cili merah besar
- Belacan
- Santan
- Garam & Gula


Cara memasak:

1) Tumis bawang merah + putih + besar + cili padi + cili besar + belacan hingga naik bau

Notes: Jika anda suka pedas dan mahukan sambal goreng berwarna kemerah-merahan, bolehlah masukkan 2-3 sudu besar cili paste (cili blender) ketika ini :)


2) Masukkan udang dan biarkan 5 minit



3) Masukkan santan dan biar mendidih.

4) masukkan garam & gula mengikut citarasa


5) Masukkan petai & tempe. Gaul sebati dan masak selama 5 minit


6) Masukkan tauhu goreng dan biarkan seketika.


7) Masukkan kacang panjang dan biarkan mereneh.



Bila santan hampir kering (jgn terlalu kering yer) masukkan suhun/tanghoon goreng.

Fungsi suhun/tanghoon ini adalah untuk menyerap santan dan menjadikan masakan ini kering tanpa kuah.

Gaul sebati selama 5 minit dan tutup api.

Siap dah! :)