It was fun and sooooo much fun making cendol at home! WeeeEEee~~

Serious and no kidding :)

Teringat dulu-dulu kat ruang dapur rumah kat kampung, we all satu family with mum & dad together-gether buat cendol. My dad tukang kacau tepung dalam kuali, my mum kukur nyioq and me tukang kacau acu tepung dlm tapis jadi cendul dalam baldi...hahahaa sweet and my other siblings tukang tengok ajer O.O

and now, I'm so thrilled & excited berpeluang buat cendol sendiri. Sedapnya minum cendol waktu berbuka...gulpp!


Bahan-bahan:

- 1 cup tepung beras
- 3 cup jus pandan
- 1tsp air kapur (rasanya kalo x der air kapur buleh juga replace with 1-2tbsp tepung jagung)


Cara:

1) Satukan semua bahan


2) Tapis


3) Masak di atas kuali dan sentiasa kacau supaya tidak berketul. Tutup api bila sudah pekat.


4) Sediakan mangkuk berisi air. [BOLEH juga tambah ais atau air sejuk]


5) Masukkan tepung yg telah dimasak kedalam tapis dan kacau supaya butiran tepung jatuh kedalam mangkuk berisi air tadi


Jangan terkezutt cik jah, inilah cendol!
Mahaplar, sebab cek don't have an appropriate tapis untuk acu cendol ni. Hentam jer penapis gaban ikea nie...huhuuuu
As a result, my cendol sedikit demuk pendek :P


Cendol siap and ready to rowkkk


7) Sediakan santan. Masukkan bancuhan air gula merah dan sedikit garam



8) Tambah ais and ready! slurpp! slurppppp ~~~.^