This is my first time cooking this dish. Teringin! Masa di kampung dulu tak pernah pun makan sayur pucuk labu ni. Kat market pun susah nak jumpa (agaknya sebab pergi market dah tengahari..huhuuu).

Rasanya cek sudah terkenan sebab hari tu ada tengok drama kat tibi tajuknya "gulai lemak labu" ~lebih kurang camtu lar bunyinyer. Si hero mustapha kamal makan bersungguh2 sampai jatuh dengan tukang masak gulai labu tu...Owhhh! O.O

Sejak hari tu, cek teringin sangat nak makan gulai lemak labu, tapi mesti masak sendiri...baru BEST! :)

Masa cek pergi stock up on groceries at Village Grocer that day, ternampak pucuk labu nih...santek! nampak delicious sangat walopun masih berbungkus dalam plastic...hahahaha (sudah parah ni)
Tapi cek adjust sket lar. Campur labu dan pucuk labu..nyummm..nyummm...jom masak!

Bahan-bahan (di kisar halus)
- 4 cili padi
- 1 cili merah besar
- 3 cili kering (direndam air panas)
- 3 bawang merah kecil
- 1cm belacan
- 2cm kunyit hidup

Masukkan bahan yang dikisar bersama sedikit santan cair ke dalam periuk. Biarkan mendidih supaya cili masak. Takut nanti makan sakit perut plak...heheee
Bila dah mendidih, masukkan baki santan cair dan labu. Masak sehingga labu empuk. Masukkan garam & gula mengikut citarasa.


Kemudian, masukkan santan pekat dan biar mendidih. Masukkan pucuk labu dan masak selama 5 minit.

Tara! siap dah....sedap nih. Kena sekalli kalo di hidangkan bersama sambal udang petai dan ikan goreng sumbat cili...awwww!! tak hengatt :)