Lagi satu resepi kuih tradisional yang dimodenkan sedikit. Sedap dan berbaloi mencuba :)

Sama macam kuih lapis biasa cuma digantikan dengan cendul dan gula merah instead lapisan berwarna merah + pink + putih.

Tapi cek cuma buat 2 layers saja sebab kurang rajin nak berlapis-lapis :P
Happy cooking and check my other Notes on how to "make cendol' yeahhh! :)


Bahan-bahan:

- 1.5 cup tepung gandum
- 3 tbsp tepung beras
- 2 tbsp tepung jagung
- 1.5 cup gula
- 3 cup santan
- 1 tsp garam
- 4tbsp gula merah [dilarutkan dgn air panas -anggaran setelah larut = 1/5 cup]



Cara:

1) Masukkan semua bahan KECUALI air gula merah. Kacau sebati dan tapis.



2) Bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak.

3) Bahagian A dibiarkan putih dan ditambah cendul.

4) Bahagian B dimasukkan air gula merah.


5) Kukus bahagian B 5 minit.


6) Tuang bahagian A keatas bahagian B dan kukus 5 minit. Ulangi langkah (5) dan (6) jika suka

NOTES: Cek buat 2 lapis jer sebab malas nak berlapis-lapis...huhuuu


Tara! siap dah.
Sedap dan memang rasa kuih lapisnya...aceh!