Alkisah, cek sampai termimpi-mimpi di suatu malam tu. Mimpi buat Pulut Sekaya...aceh! hahahaaa
Lawak juga, sampai bulih mimpi :)
Orang Kedah panggil Pulut Sekaya tapi orang kolumpo panggil Serimuka :) Ada juga yang panggil Puteri Salad. Three different names but same dish. Roh rajin nak buat kuih muih pelik-pelik ni hanya muncul setahun sekali saja, yakni dibulan yang mulia, Ramadhan Almubarak...heheee
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
- 1.5 cup beras pulut
- 2 cup santan cair
Lapisan atas
- 2 cup santan pekat
- 1/2 cup jus pandan + pewarna makanan
- 1/2 cup jus pandan + pewarna makanan
- 1/2 cup gula
- 5tbsp tepung gandum
- 5tbsp tepung gandum
- 5tbsp tepung kastard
- 1 biji telur
- 1tsp garam
Cara membuat lapisan bawah:
1) Basuh dan rendam pulut selama beberapa jam.
2) Kukus pulut bersama santan & sedikit garam sehingga masak.
3) Alas loyang dengan plastik dan masukkan pulut yang telah dikukus.
4) Tekan-tekan pulut di dalam loyang supaya mampat dan nampak kiut :)
Tips: Masukkan tangan ke dalam plastik dan tekan terus ke atas pulut.
Cara membuat lapisan atas:
1) Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau rata.