Alkisah, cek sampai termimpi-mimpi di suatu malam tu. Mimpi buat Pulut Sekaya...aceh! hahahaaa

Lawak juga, sampai bulih mimpi :)

Orang Kedah panggil Pulut Sekaya tapi orang kolumpo panggil Serimuka :) Ada juga yang panggil Puteri Salad. Three different names but same dish. Roh rajin nak buat kuih muih pelik-pelik ni hanya muncul setahun sekali saja, yakni dibulan yang mulia, Ramadhan Almubarak...heheee

Bahan-bahan:

Lapisan bawah
- 1.5 cup beras pulut
- 2 cup santan cair


Lapisan atas
- 2 cup santan pekat
- 1/2 cup jus pandan + pewarna makanan
- 1/2 cup gula
- 5tbsp tepung gandum
- 5tbsp tepung kastard
- 1 biji telur
- 1tsp garam

Cara membuat lapisan bawah:

1) Basuh dan rendam pulut selama beberapa jam.
2) Kukus pulut bersama santan & sedikit garam sehingga masak.


3) Alas loyang dengan plastik dan masukkan pulut yang telah dikukus.

4) Tekan-tekan pulut di dalam loyang supaya mampat dan nampak kiut :)

Tips: Masukkan tangan ke dalam plastik dan tekan terus ke atas pulut.


Cara membuat lapisan atas:

1) Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau rata.


2) Kemudian tapis.



3) Tuang bancuhan lapisan atas perlahan-lahan ke atas pulut


4) Kukus selama 30 minit.



Tara! berseri-seri kuih serimuka nie :)