![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg01CkSwNplJNtOKjqWkwqBR9XU-XiD2LFbId2XMNzEFjKhAHo_5F9Y37fcVHh4mK_z0Hn08JTUxPcv7vrMKf2HPhwRdma9WR9WWSiXtNcvJTI_9NVxYTz6y7MqKWoklHH41X1URb1T7xU/s400/Picture+066.jpg)
Alkisah, cek sampai termimpi-mimpi di suatu malam tu. Mimpi buat Pulut Sekaya...aceh! hahahaaa
Lawak juga, sampai bulih mimpi :)
Orang Kedah panggil Pulut Sekaya tapi orang kolumpo panggil Serimuka :) Ada juga yang panggil Puteri Salad. Three different names but same dish. Roh rajin nak buat kuih muih pelik-pelik ni hanya muncul setahun sekali saja, yakni dibulan yang mulia, Ramadhan Almubarak...heheee
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg__dnlhzumWEksh7m2K0v9Vqs_oyZShBIImQaw_PVzVfmdiXWyJJHMOTAurwJ4W0RsqbxMVLiC9QAGy7uQGeIrmb06XqoUjKEnNifnugwjGqtNBBQkKyuDAgN38wsE8_wD-uVXiLPJVVc/s400/Picture+054.jpg)
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
- 1.5 cup beras pulut
- 2 cup santan cair
Lapisan atas
- 2 cup santan pekat
- 1/2 cup jus pandan + pewarna makanan
- 1/2 cup jus pandan + pewarna makanan
- 1/2 cup gula
- 5tbsp tepung gandum
- 5tbsp tepung gandum
- 5tbsp tepung kastard
- 1 biji telur
- 1tsp garam
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8Me5K8y_uIek-IG9FOtWezDy13fmbc_STvmc6zZxHlUNiCPfxtXEhT9SSWmbgz3LmTsyzoFnKptx6EAiPDF96y1_r9XRFOE4gkX6LswYrUIcigI0o-9NaKR2Q7x43E70hMrjJr9-hpc4/s400/Picture+055.jpg)
Cara membuat lapisan bawah:
1) Basuh dan rendam pulut selama beberapa jam.
2) Kukus pulut bersama santan & sedikit garam sehingga masak.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnF4gp2jG6IURpzVwr88Uu1o-5VkJQ3miUuiZ3dCAuLvza7DuUhlMHz7CcOgi2rjOZEOB0u0gdLzkeDA4KPz8fJ46ynHExP5xm1Og_S0OmTQFQsB8SUJrwYBtSXyrmfL1ZSL8PVAnoldo/s400/Picture+058.jpg)
3) Alas loyang dengan plastik dan masukkan pulut yang telah dikukus.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjrgv-qNKM9Gac6wCmHLMcKv8eILKMwI57o0RvBWkvR7hZO_yAzcEOUoFuRxMQMvuiZljcnxdGhOSHm4ORLLfJ8Cgq68QEVMlSXEb82kb1JF8AxqUFTnCxepQ5dgFxL99fvuWww8CsLbw/s400/Picture+059.jpg)
4) Tekan-tekan pulut di dalam loyang supaya mampat dan nampak kiut :)
Tips: Masukkan tangan ke dalam plastik dan tekan terus ke atas pulut.
Cara membuat lapisan atas:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2AYeODNEt6uk61JMRzUcD8jfFzCHdQd_kVLxhmuAQWAbbM4Fp2TUnv9-mr-ChfTm7TVtyWkStpXX7yq5ooAxLt-2usFgCWEat5-Wchwy1NOLbE8KUzmpAdqV9GksFU3gsUF70wUQRRDM/s400/Picture+056.jpg)
1) Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau rata.