Bahan-bahan:

- 2 potong ikan tenggiri
- 1 labu bawang besar + 2 ulas bawang putih [kisar]
- 1 ulas bawang merah + 1 ulas bawang putih
- sehiris halia
- 1tbsp cili pes
- 4tbsp kicap pekat
- 2tbsp air asam jawa
- garam + gula + lada hitam
- bawang besar + cili merah + daun bawang
- air

Cara:

1) Ikan digoreng dan ketepikan

2) Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam
hingga wangi

3) Masukkan bawang kisar dan kacau selama 5 minit

4) Masukkan cili pes, gula dan garam dan kacau selama 5 minit

5) Masukkan kicap, air asam jawa dan biarkan mendidih [tambah air jika terlalu pekat]

6) Masukkan ikan, bawang besar, cili merah dan daun bawang dan biarkan seketika dan tutup api