Bawal hitam stim limau cili padi |
Apa nak masak? Apa nak makan?
Kadang-kadang kita sendiri pun pening kan dok pikiaq apa nak masak atau makan. Kadang-kadang tak masak pun, tapi penin dok pikiaq nak makan di mana. Tapi penin nak makan di mana lebih over dari penin kena masak di rumah....hahaaa
Kalo tak workout at gym, insyaAllah kami memang balik masak di rumah kecuali kalo kami rasa nak party! owh yeah! Eh! focus...focuss...
Sometimes, after workout at gym pun kami balik masak although dah pukul 9pm sebab nak makan sedap dan berkhasiat.
Sekarang, kami stock up giless banyak vegetables at home. Banyak giless! Sampai penuh peti ais. My mission sekarang ialah makan lebih sayur dan kurangkan carb. Awww!
Selalunya, kami makan 1 portion sayur with 1 portion protein. [Jimat beras dalam tong].
Untuk protein kami gilir-gilir dengan pelbagai pilihan daging, ayam, ikan dan seafood. Except on workout days kami akan ambil sedikit carb for energy. Mahu teriak guling-guling dalam cycling class kalo tak cukup energy.
Kacang panjang goreng pecah telur |
Masak sendiri nie memang sangat bagus. Bersih dan sedap. Kos pun jimat. Memang ada yang berpendapat "alar stakat sorang, dua orang... baik makan luar. Lebih jimat dan tak perlu susah payah masak". Bayar RM3.50 [min rate Kedah] atau RM5.00 [min rate KL] dah dapat nasi goreng sepinggan. Tapi mana sayurnya? mana proteinnya? Brapa sudu MSG digunakan?
*pantang betul kalo makan takdak sayur*
Kos untuk menu di atas murah sahaja [serve 2-3 person]:
1 ekor ikan bawal hitam RM6.90
1 ikat kacang panjang RM2.00
Jumlah RM8.90. Tapi ada proteinnya --- Ikan seekor bukan secubit. Ada sayurnya --- Sepinggan bukan 1 sudu.
Bahan-bahan sampingan lain seperti bawang, cili, garam, gula, minyak, beras, gas adalah untuk long term use. Jadi harga adalah reasonable secara purata.
Apa yang mahal ialah "ROH RAJIN".....Ahaks!
Sedap dan nikmat makan di rumah hasil air tangan sendiri.
My dinner is served. Stir fried broccoli with carrot and soft tofu. Yummy!
Salad timun jepun, saleri dan tomato |
Selalu kami katakan ini kepada cikjah; "janganlah segan dan malu-malu bawa bekai pegi office". Kami lagi segan nak makan kat restoran luar on lunch time. Kiri kanan depan blakang orang dok hembus asap rokok. Meluat!!! Macam lar dia sorang dok kat restoran tu. Uh! Lagipun lauk mamak kami tak minat kecuali berunsurkan sayuran. Gulai mamak? Uh! apa kelas....that is not gulai. Gulai Kedah lagi best. Ahaks!
Untuk lunch slalunya kami bawa salad atau healthy food. 5 minutes to prepare in the morning.
Frozen peas & corns |
Salad tembikai dan sayuran |
Happy cooking & healthy eating cikjah!