Agak jarang nak jumpa menu ikan stim limau cili padi di restoren. Ya, memang ada menu ikan stim tapi takdak yang specific 'stim limau cili padi'.  Pertama kali makan hidangan ini ialah di Pulau Pangkor hampir 10 tahun yang lalu. Itupun bukan di kedai, tapi mak abang diver yang masakkan pastu we all makan bawah pokok di tepi pantai. Memang meletop. Sampai la kami masih ingat kelazatan rasanya. Sebab itu lah, kalo makan di luar, kami memang request menu ini. Kalo takdak dalam menu restoren, kami memang minta jugak dan surprisingly, chef bleh buat plak tu...heheee


Bahan:

Ikan siakap
2tbsp sos plum
1 biji jus limau nipis
1 batang serai - hiris nipis
3 cili padi - hiris nipis
1 batang pokok daun bawang - hiris
1 inci halia - hiris nipis
1 batang celery  - hiris nipis [optional]
Garam, gula dan sos ikan untuk perasa

Hiasan:

3-4 biji cili padi
1 pokok daun bawang
1/2 biji hirisan limau nipis
1 biji tomato


Cara:

  1. Masak air di dalam kukusan hingga mendidih.
  2. Bersihkan ikan sampai wangi.
  3. Bancuh plum sos, garam, gula, jus limau dan sos ikan dengan sedikit air supaya larut sebati. Tuangkan di atas ikan.
  4. Taburkan bahan hirisan dan kukus selama 20-30 minit atau sehingga ikan masak.
  5. Bila sudah masak, taburkan bahan hiasan. Jangan tutup periuk kukusan nanti bahan hiasan lebam. Tak cantik untuk presentasi. Siap untuk dinikmati!
Nota: 

Ikan dikukus dengan bahan minima sekadar untuk mendapatkan rasa. Kalo stim 'ramai-ramai' especially bersama hirisan limau berkulit ia akan memberikan rasa pahit pada hidangan.