Have you ever tried cooking Tom Yum without using instant cube or paste?
Ha! dulu2, masa cek darjah 3 dulu slalu lar masak tomyam pakai cube nih (aceh! darjah 3 dah terer masak tomyam? nampak sangat terer! heheeee~~kidding)
Mana taknyer, kalo tengok instant tomyam paste yang jual kat kedai tu, mak aii! nampak macam payah bagai! siap likat pekat cili berminyak2.
Sebenarnya, senang jar nak masak tomyam ni sendiri...and it depends kepada setengah orang, ada yang blender ada jugak yang main ketuk2, campak dalam periuk jer :D
Ikut suker lar mana yang senang kan? janji SEDAP! weeEEeeee ~~~.^
Blend finely onion, garlic, bird chilies and galangal.
Squeeze the lime to get the lime juice
Bash the lemongrass stalk
The vegetables. Bergantunglah kepada pilihan masing yer...like myself, suker makan sayur, so memang cek lebihkan sikit sayuran-nyer :)
Tom Yum Kung is Prawn Tom Yum and
Tom Yum Gai is Chicken Tom Yum
Ayam dan udang dibersihkan and put aside.
Remarks: Seelok2 nyer tak perlu campur ayam dan udang skali, boleh buat asing2. Tapi while I'm cooking this, my prawn stock sangat sedikit...so nak meriah, terpaksa lar campur skali..huhuuu
Masukkan bahan yang telah diblender ke dalam periuk bersama serai dan daun limau perut.
Biar simmer dalam 2-3 minutes (kalau terus masuk air/ayam pun boleh)
Biar simmer dalam 2-3 minutes (kalau terus masuk air/ayam pun boleh)
psttt! cek suka gambar nih, nampak santek & very culinary authentic~~kalolah ada D90..iskkk :)