S.E.D.A.P!!!!!!!!!!
Dah lama tak makan ketam, sebab selalu ke kedai/pasar, ketam sumer kecik2 besar bulu mater jer ~~.# ahaks!
Kalo nak masak ketam, kena guna yang size besar sikit, baru beshh makan tokak-tokak...hahahah :B

Ketam ni tak tahu plak sekilo braper, beli jer. 2 ekor ketam comel = RM18.60 (aceh! siap hingat harga...heheeee)

So sekarang, mari kita memasak ketam goreng cili~~~~ weeEeeeee


♣ Lemongrass
♣ Galangal
♣ Ginger
♣ Onion
♣ Garlic
Kisar bahan2 di atas bersama chili paste & onion (cek memang sentiasa ada stock homemade chilipaste & blended onion + garlic dlm fridge~ so tak payah kalut2 bila nak masak)

Ketam dibersihkan dan digoreng. Kemudian, put aside

I whole egg (whisk) and turmeric leave


→ Tumis bahan-bahan yang dikisar, masukkan gula and let it simmer for 10 minutes
→ Masukkan sos cili, sos tiram, sos cili thai (optional) dan garam.
Tambah air kalau terlalu pekat
→ Masukkan daun kunyit (potong pendek2 yer) leave it to simmer for another 8 minutes
→ Akhir sekali masukkan telur dan kacau ala-ala jer, then tutup api
1) Tuang kuah ke atas ketam ATAU
2) masukkan ketam ke dalam periuk bersama gravy tadi and leave it to simmer for 2-3 minutes baru tutup api (terpulanglah kepada pilihan anda)



Tara! memang sedap! cepat dan mudah :)