Today no rice! Awat? Beras abes kar? hehee
Tak lah cikjah, beras simpan bagi burung comei makan. Kami makan sayur jar...Ahaks!
Sebenarnya, kami taktaw nak masak apa. Takmo makan nasi dan nak variasikan hidangan instead of grilled chicken and fish. Kami pun terpikir nak buat Gado-Gado. Okay lah sebab dalam fridge, kami ada baaaaaanyak sayur!
Banyak sangat macam nak buat kenduri! Padahal ini stok sayuran untuk seminggu jar nie. Macam nak makan 10 orang! hahaa
Cuma gado-gado kami takdak green leafy sebab kami tak suka simpan stok kangkong or bayam or pucuk ubi sebab sayuran jenis tu kurang tahan lama dan tak best kalo digoreng atau tumis-tumis. But it is not a problem. Ikut suka nak letak sayur apa pun dalam gado-gado. Ikut kreativiti. Jangan letak peria dah lar...hehee
Kami gunakan fu chuk kering [rendam dan celur seketika] untuk menggantikan tauhu dan tempe. Boleh tahan lazat cikjah. Lagipun kami memang suka dried fu chuk.
Buat kuah kacang and celur-celur sayuran. Siap!
Kuah kacang kami spesel sebab letak kencur atau ubi cekur. Wangi!
Kami harvest ubi cekur kat kebun dapur jar. Masak kuah kacang macam biasa tapi waktu blend ingredients tambahkan ubi cekur dalam 1-2cm ikut citarasa. Jangan banyak sangat sebab cekur tu punya bau dan rasa yang power. Maka, makanlah kami gado-gado ala Balinese. Sedap guling-guling!
Kenyang macam makan nasi jugak. Paling penting kurang kalori dan karbo...hehee
Baki gado-gado kami simpan untuk dinner plak. Jangan lupa wrap dengan plastik elok-elok dan simpan dalam fridge.
Okie dokie, nak pi gado-gado dengan kucin jiran yang notti tu sat...huish!