One of my favourite chinese style dish. Nak buat pun senang. Kalo cikjah nak cuba jemputlah;
Bahan:
Dried foo chuk [rebus 3-5 minit dan tos]
Daun bawang
1tbsp sos tiram
1tbsp kicap cair
1tsp sos ikan
1tsp sos plum
1-2tbsp air
Serbuk pati ayam [optional]
Garam
Gula
Bawang putih
Bawang merah
3-5 biji cili padi [ikut citarasa]
Cara:
- Satukan semua sos, air, garam dan gula di dalam satu mangkuk dan kacau sebati. Jika mahu sedikit berkuah boleh tambah air.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan sos dan masak sebentar.
- Masukkan tauhu dan biarkan mereneh dalam sos 5- 7 minit [sambil dikacau/goreng].
- Masukkan hirisan daun bawang, kacau sebentar dan tutup api.
Siap! satu hidangan lengkap makan malam kami. Ikan sardin bakar dan dua pilihan sayuran. Yummm!!!