.
Dec 21, 2010
Gulai Siam Udang dan Belimbing Buloh
Bahan-bahan:
15-20 ekor udang sederhana besar
Belimbing buloh
Santan [1/2 biji kelapa]
1/2 pkt rempah kari [udang]*
1/2cm lengkuas*
1/2cm halia*
1/2cm kunyit hidup*
1 btg serai*
1 ulas bawang besar [onion]*
2 ulas bawang putih*
1sudu besar cili kisar*
1 helai daun limau purut
3-5 biji cili padi untuk hiasan
Bawang merah [shallot]
Bawang putih
Daun kari
Garam & gula
Cara:
1) Kisar halus semua bahan *
2) Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih & daun kari hingga wangi & garing
3) Masukkan bahan kisar * dan biarkan mereneh hingga agak kering
4) Masukkan santan dan biarkan mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
5) Masukkan udang, belimbing buloh, cili padi dan daun limau purut dan biarkan mereneh 5-8 minit atau sehingga udang masak. Siap! :)
Lazat! dan wangi!!
Kerabu Belimbing Buloh
Bahan-bahan:
Belimbing Buluh
Cili Padi [merah+hijau]
Bawang besar
Sambal belacan [cili merah+belacan+asam jawa+garam+gula+jus limau nipis]
Jus asam jawa
Garam
Gula
Cara:
1) Hiris nipis belimbing buluh, bawang besar & cili padi dan satukan ke dalam mangkuk
2) Masukkan sambal belacan [ikut tahap pedas anda], jus asam jawa, garam & gula. Kacau sebati dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. Best!!
Optional: Tambah serai [dihiris nipis] jika suka :)
- Pienkcat
- Malaysia
- I don't remember a witch ...but there was a black adorable cat who sat down beside me and told me that "I'm a cat who has strong legs, beautiful heart and the ♥ of thrills, I like to climb things - including hills. I ♥ pink and I ♥ cat and again the black cat told me that I'm a lovely friendly Pienkcat"