Masakan simple.  Namun bagi sesetengah orang sanggup kluar statement "kalo takdak sambal blacan, makan nasi tak sedapp" huhuuuu
Itulah penangan kehebatan sambal belacan yang cukup sinonim dengan  masyarakat melayu ini. Namun sekarang, bukan saja kaum melayu malah kaum cina dan india juga turut menggemari menu pedas ini.  Seringkali kami jumpa orang cina makan nasi siap bercecah ulam sambal belacan lagi kat kedai-kedai makan. Terasa harmoni-nya Malaysia!

Well, untuk satu lagi citarasa berbeza dan men-variasikan menu sambal belacan,  mai sini kami nak share satu lagi resepi sambal belacan best!



Ingredients:


5 cili merah*
6 cili padi*
1 garlic*
1 shallot*
1 inci belacan*
garam
gula
jus limau nipis
1 daun limau purut - hiris halus*
sehiris nenas - dicincang kasar


Method:

1) Goreng sebentar semua bahan*  dengan 1 sudu makan minyak
2) Biar sejuk, kisar  atau tumbuk bersama garam dan gula untuk perasa.
3) Masukkan nanas cincang dan jus limau nipis. Gaul mesra.  Siap!