Tara!!! My favourite. Masakan purba kampung yang sangat lazat dan menggamit memori :)
Jeruk maman is a type of condiment. It is a  compliment food. Bila dah termasuk dalam kategori condiment, it means jeruk maman nie is a kind of food to stimulate the appetite. Sebab tu kalo makan nasi dengan jeruk maman, bukan main lagi tambah nasi berpinggan-pinggans! hahaaa


Belum pernah membeli sayur maman di mana-mana daerah di Kuala Lumpur nie. Tapi hari tu lepas workout kat gym around 9pm, kami dinner kat luar  pastu tak sangka plak kat situ ada pasar tani malam.  Dah nak tutup pun. Tapi satu kedai makcik nie masih lagi buka mungkin sebab nak habiskan barang jualan. Sekali terpandang sayur maman! Wahhhh!! Terus terbayang jeruk maman.  Apa lagi kami pun beli lar. 3 ikat RM2 jer :)  Tudia!  balik rumah pukul 11malam dok menyiangg sayur maman ditemani kucing comell :)

 At some other places, sayur maman nie dimasak lemak atau ada juga yang letak dalam rendang....urmmmm....tak pernah terpikir plak. Sayur maman ni lebih kurang adik beradik daun ranti/meranti. Rasanya pahit. Sebab itu ia lebih enak dibuat jeruk untuk menghilangkan rasa pahit. Fuhhh!! jom cikjah kita buat jeruk maman. First time buat sendiri :)
Kalo kat kampung dulu, mak kami yang suka buat. Paling bowingg kami yang kena tolong siang daun maman yang sebakul itu....huhh! tapi bila makan...suker!...heheee


1) Bersihkan daun maman dan siang daun dari batang.


2) Di dalam balang, letakkan sedikit nasi [leraikan sebijik-bijik supaya santek] - Fungsi nasi ini adalah sebagai ejen penjeruk / pickling agent
3) Masukkan daun maman. Taburkan sedikit garam [agak-agak noo].
4) Ulang proses 2 dan 3 hingga abes daun maman.
5) Tuang air masak [room temp.]  hingga tenggelam daun maman.  Tutup dan simpan pada suhu bilik dalam 3 hari. siap!

Tips: Boleh juga tambah beberapa biji cili padi kalo suka :)

Sedap nie cikjah wehhh....senduk jeruk maman dalam pinggan pastu taburkan hirisan bawang dan cili padi...fuhhhh! terasa kembali ke kampung halaman makan nasi di tepi bendang!!!