Orang Kedah called it Bengkang Ubi Kayu. Tapi kalo nak 'slang' sket depa panggil  Bingka Ubi :)
Hahaa... kuih traditional lazat kegemaran kami.  Walau di mana kami makan dan pergi, asalkan ada orang jual bengkang ubi, mesti beli. Susah nak jumpa bengkang ubi yang tak sedap. Semuanya sedap-sedap belaka. Rasa ubi kayu itu sendiri yang melazatkan resepi kuih enak ini.  Seriously, kami tak pernah buat sebarang bengkang atau bingka sendiri. Dulu-dulu jar, selalu tolong mak buat bengkang kat rumah. Tolong tak lah banyak mana pun, sekadar sagat ubi dan perah santan kelapa.  Tapi pengalaman melihat cara pembikinan itu yang mahal :) Jom!  cikjah, kita masak bengkang ubi kayu kat dapur kita sendiri



Bahan-bahan:

4 cup ubi kayu parut [perah airnya].
1 cup gula pasir
2 cup santan pekat [ I used 1 small box santan kotak]
1 cup susu cair
4 biji telur [kalo AA guna 3 biji saja]
sedikit garam
3 sudu besar butter [room temp]
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh essen vanilla
sedikit pewarna kuning


Cara:


1) Pukul gula, butter dan telur sekadar sebati.



2) Masukkan santan, susu cair, essen vanilla, baking powder, garam, pewarna kuning dan ubi parut. Sebatikan.


3)  Masukkan ke dalam bekas yang telah disapu dengan butter.


4) Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan. Bakar  selama 1 jam atau hingga masak dan kuning keemasan. 160C api atas bawah.  Done!



Lazat dan enak sekali.  I am so proud of myself sebab buat bengkang ubi kayu sendiri! Yeaahhhh! :)