Alhamdulillah syukur rezeki dari Allah. SubhanAllah sedapnya ciptaan Allah.
Kami memang suka ikan. Tak payah ikan fancy-fancy. Ikan kembong demok paling kami suka. Uishh! sedapnya. Antara menu nasi tengahari favourite kami ketika kecik ialah ikan tamban fresh goreng garing. Siok betul makan sebab tulang-temulang jadi rangup. Kriuk-kriukk bila geget.  Matching plak dengan sayur lemak togei...Gulp!

Ikan terubuk bakar pun hebat! Tak peduli tulang beribu sebab isinya sedap dan inti kelapa bercili yang sangat awesome. Sayang skali, kanak-kanak sekarang mungkin ada yang tak pernah makan ikan terubuk. Kalo ada pun mungkin tak favourite sebab malas nak perisi tulang ikan. Tak munasabah betul kalo ada antara cikjah bagi alasan tak suka sebab banyak tulang...Errkk!

Menu kami hari ini ialah grilled ikan bawal emas [golden promfret] cecah ayaq asam served with blanched vegetables. Yummy!!! Bukan saja cara penyediaan mudah, hidangan sihat dan berkhasiat malah sedap pianggg.

Sos paling membuka selera ialah ayaq asam lazat sudah tentu. Sebabnya menu kami takdak nasi. Jadi kena creative lar sket supaya selera dapat bertahan.  Maklumlah dari kecik sampai ke besar dok makan nasi, mana mungkin dapat bertahan tanpa nasi...Ahaks!. Lain lar kalo Julia Roberts kan.



  1. Cuci ikan bersih. Kelar each side.
  2. Perap ikan dengan garam dan sos BBQ selama 10 minit.
  3. Panggang di atas griddle yang super hot. Sprinkle sedikit olive oil. Grill 15 minit each side atau sehingga ikan masak. Hidangkan dengan blanched vegetables kegemaran atau air asam jika suka.