Kalo bab berulam, serah kat kami. Ulam kampung, ulam bandar sumer makan. Pukul rata! hahaa
Hari nie teringin nak makan ala desa, apa lagi kami pun toktektoktek kat dapur.


Ikan sumbat cili lulur asam jawa. Best! Resepi arwah tok Aloq Setaq kami. Memang favourite. Hanya ikan kembong sesuai dilulur macam nie sebab kulit-nya lembut dan pati asam jawa akan melekat elok  kat kulit ikan.

Cara: 
Masukkan asam jawa tanpa biji ke dalam lesung batu. Tambah air 1-2 sudu besar. Putar anak batu hingga terhasil jus atau pati asam jawa. Konsistensinya mestilah pekat supaya ia melekat pada badan ikan. Lulurkan pati asam jawa pada ikan bersama garam kunyit. Siap untuk digoreng. Boleh sumbat cili dalam ikan jika suka.


Opss! Ini bukan ikan hangit okay! hahaaa
Inilah hasil pati asam jawa pada kulit ikan setelah digoreng. Caramelized. Sedap!


Krup! krupp!!


Makan nasi mesti ada kuah. Set pelengkap hidangan ini yang sangat sesuai ialah pajeri nenas. Fuhh!! meletop!


Menu ala desa mesti ada ulam dan sambal belacan.
Nah! ulam bunga lengkuas petik kat garden kami.


Ulam platter yang cukup bergaya.


Simple tapi sedap.


Jemput makan....eh! can someone pass CoCo nasi please :)