Ada macam-macam jenis laksa. Semuanya sedap belaka especially Laksa Lemak Kedah...Euuwww!!
Penggemar laksa Johor, laksa Penang, laksa Sarawak jangan marah nowwhh, nanti kluar wrinkle di wajah...hahaaa

Secara umumnya ada dua jenis kuah laksa di Kedah. Satu laksa kuah asam yang sangat marvellous dan satu lagi ialah laksa kuah lemak yang sangat super fantastic. Cikjah suka yang mana? kami? Uishhh! mestilah laksa kuah lemak. Hantu laksa nie! hahaa...eh! silap... hihiiii [baru bunyi macam hantu].


Buat laksa nie mudah...Aiceh! Mudah maksudnya cikjah hanya perlu sediakan kuah laksa. Yang lain tu potong-potong jar. Kalo esok nak buat laksa, malam sebelum tidoq cikjah dah bleh rendam laksa siap-siap. Esok pagi bila rebus cepat lembut sket.

Mungkin ada yang tak pernah rasa laksa kuah lemak nie...ishhh rugi taw. Cara nak buat kuah lemak 60% hampir sama macam buat gulai...hahaaa gulai lagi!.
Cuma yang  beda ianya ditambah isi ikan dan kuantiti santan juga lebih serta ditambah beberapa herba lain supaya lebih terangkat dan wangi. Kalo cikjah rajin, kodek-kodek lah lemari Pienkcat nie. Ada tergantung resepi laksa kuah lemak utara.


Selalunya kami masak laksa on weekend. Kebetulan, on the day kami masak laksa lazat nie ada two of my friends sedang bertungkus lumuss kat office on Sunday. Apakah??!!
Hahaaa....nak ligan date line punya pasal. Kesian depa...kami pun packed and delivered to them. Giles terkezut depa sebab kami buat surprise di kala tengah hari tatkala perut tengah keroncong dan fikiran melayang teringat rancangan melodi kat tibi. Ahahaaa!


Anyone nak surprise kami deliver laksa best? heheee