Thai food sememangnya sangat sinonim dengan masyarakat Malaysia maklumlah jiran, malah it is widely acceptable world wide. Mat saleh pun suka masakan Thai. Depa minum tomyam sampai kulit putih bertukar jadi merah sebab tomyam pedas meletup...hahaa
Today, dapur melayu kampung kami bertukar menjadi dapur Thai. Aroi ching ching! [translate: sedap piangg] Menu of the day are Chicken green curry and Somtam!
Sebenarnya dah lama kami mengidam nak buat somtam, tapi susah nak cari betik muda kat KL nie. Takkan kami nak pi merayau kat pasar borong plak kan, uh! tak mo ahhh....heheee
Kebetulan, ada sepasang suami isteri nie setiap hujung minggu akan datang all the way from Pasir Salak, Perak to KL untuk jual segala macam sayuran kampung. Segar-segar dan murah!
Well, kalo nak di-ikutkan standard harga Kedah, Perlis dan Perak tak lah murah. Sebab depa mai jual kat KL jadi depa dah mark up seringgit dua ringgit. Kalo ikut standard harga KL memang murah giles lah. Saban minggu pakcik makcik nie mesti turun KL. Pukul 5am depa dah sampai. Agaknya depa bertolak dari Perak nun pukul 2-3am kan, rajin sungguh demi mencari rezeki. Kami pun sesudah Subuh dah sampai kat kedai makcik nie, kalo mai lambat nanti sayur sumer dah abes - geget jari lar pulok...
Macam-macam ada. Haa! cikjah nampak betik muda tu? Yes! ber-somtam lah kami. Tapi ralat sket pasal harga betik tu. Mingu lepas makcik tu jual kat Bangla RM1 sebiji. Minggu nie kami beli RM2/sebiji. Kami tak tawar, sebab kesian kat makcik tu. Takpa lah rezeki kami RM2 sebiji.
Ada terung belanda, pucuk mengkudu, pucuk bebuas, pucuk paku, jantung pisang,limau nipis, cili padi dan macam-macam. Pisang pun ada banyak jenis. Sebab tu lar sejak dua menjak nie kami ketagihan makan pisang berangan. Minggu lepas, pakcik tu bawa pisang raja udang. Santek sangat warna burgundy buah pisang tu. Tapi kami takut nak makan sebab dari kecik di-momokkan dengan citer hantu pokok pisang raja udang....hahaaaa nonsense!
Dulu, bonda kami ada tanam pokok pisang raja udang, memang santek buahnya - gemok montel, besar dan warna yang luar biasa. Tu yang menambah misteri hantu pisang raja udang tu.
Balik rumah, terus korek lengkuas depan rumah. Tudia! tertonggek-tonggek sebab pokok lengkuas tu kami tanam more as pokok hiasan so susah sket nak korek sebab dah berhimpit dengan pokok bunga lain. Akhirnya dapat lengkuas. Cantik pulak lengkuas kami. Very pinky and fresh. Sudah agak lama jugak lah kami tak buat green curry, tapi Alhamdulillah, green curry kali nie sedap meletop. Aiceh!
Nasib baik kat kebun dapur ada pokok Thai Basil yang segan-segan nak hidup tu - bleh lar petik daun, bertambah sedap dan wangi green curry with Thai basil. Sambil menunggu gulai mereneh, kami buat somtam. Buat somtam sekejap jar sebab tak perlu masak atas api. Tumbuk-tumbuk gaul gaul siap.
Thai green chicken curry |
Somtam [papaya salad] |
Lepas makan, kami terus buat preparation untuk buat cake plak, amboihh! takdan nak rehat - rajin sungguh - Aww!
Beautiful banana cake in my next entry okay. Bye!