Masih ada banyak stok daging korban dalam peti sejuk? Tak taw nak masak apa? Haaa!, kalo dah jemu makan gulai daging atau nasi daging, bleh cuba buat Beef Stew plak. Hidangan nie sangat sesuai dengan kami yang sekarang ini sedang mengamalkan pengambilan karb dalam kuantiti yang minima.

Rasanya juga lazat dan sangat enak jika dimakan dengan roti bakar. Yumm! Memang kena dengan cuaca hujan sejuk-sejuk.


Bahan:

Beef [potong kiub]
1/2 yellow onion
3 garlic [crushed]
1/2 yellow onion [potong 4]
2 bay leaves
Carrot
Potatoes
2 tomatoes [diced]
Beef stock
1tbsp worcestershire sauce
Salt
Pepper
Oregano + thyme + rosemary
2-3tbsp corn flour
Red and green bell pepper [optional]

Cara:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam non stick pan dan goreng daging sekejap [pan-seared]. Ketepikan.
  2. Panas minyak dalam periuk dan tumis diced onion, crueshed garlic, diced tomatoes dan bay leaves sampai layu.
  3. Masukkan carrot, potatoes, pan-seared beef, worcestershire sauce, beef stock and all herbs. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan potongan onion dan bell pepper. Perasakan dengan garam dan gula. Tutup periuk dan biarkan mereneh 30-40 minit atau hingga daging empuk.
  5. Bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam periuk. Renehkan lagi sekitar 5 minit supaya kuah menjadi sedikit pekat. Siap!

Cheat:
Beef stock boleh digantikan dengan chicken or prawn stock.