Nasi lemak warna putih dah biasa.  Nasi lemak pandan warna hijau pun dah biasa. Cikjah pernah makan nasi lemak warna kuninn? Ahaa!!
Teringat kami waktu sekolah rendah dulu-dulu, memang femess nasi lemak warna kuninn nie. Sehingga sekarang, kalo cikjah pergi negeri Kedah, pasti akan jumpa nasi lemak warna kuninn. Orang Kedah memang suka warna kuninn! Bihun sup kuninn, kanji [bubur lambuk] kuninn, nasi lemak pun warna kuninn....hahaaa

Cara nak masak nasi lemak kuninn nie sama saja macam nasi lemak biasa cuma ditambah warna. Tapi harus diingat, bukan pewarna yang digunakan, sebaliknya kunyit serbuk atau kunyit hidup yang digunakan bagi menghasilkan warna kuninn. Personally, kami berpendapat, warna kuninn di dalam makanan akan menambah seri dan membangkitkan selera sesuatu makanan itu. Takder lah nampak pucat, tak bermaya jer kan. Tengok warna kuningn pun dah ceria. Lagipun, negeri Kedah kan hidup hijau kuninn! Muahehee


Dah lama kami tak makan nasi lemak, rasanya ada lar dalam 2 - 3 bulan. Bila kami teringin dendam nak sarapan nasi lemak, kakak nasi lemak tak meniaga plak. Memang tak reliable lar kalo peniaga ala-ala nie. Kejap buka, kejap tutup. Baru nak jadi favourite. Sudahnya, kami masak nasi lemak sendiri.


Masak sendiri nie dah tentu sedap, Aiceh! Bleh tambah kalo tak cukup...Ahaks!
Nasi lemak kuninn lauk sambal udang, ayam goreng, telur rebus, ikan bilis goreng dan timun. Gulp!


Dah makan nasi lemak lazat, jangan plak dok baring-baring pastu tak sedaq dah tertidoqq .....hahaa