Time flies...sekejap jar dah 20 Ramadhan. Dalam sebulan ada 4 weekends, tapi untuk bulan nie semua perkara mesti diselesaikan within 3 weekends. The fourth weekend dah balik kampung. Dalam 3 weekends ada 6 rest days namun none of them kami dapat berbuka puasa di rumah. Kesian kami. Kami hanya sempat berbuka di rumah on weekdays saja. Yang tak bestnya kalo on weekdays, tak sempat lar kami nak masak-masak bagai superstar. Iftar pun ala kadar secukup rasa jar. Stakat tumis-tumis sayur atau buat kerabu express tu sempat lar but I'm talking about masak gulai kepala ikan kar, kurma daging kar, asam pedas ikan merah kar, sate lilit kar, nasi kerabu kar, pajeri nenas kar....Ahaks!
On Sunday of the third weekend of Ramadhan kami masak Laksa Lemak Kedah.
Walopun berbuka di luar on that day, kami tetap masak jugak sebab kami nak balas pinggan aunty jiran sebelah yang hari-hari dok antar makanan kat kami. Pukul 12 tengahari kami dah start masak sebab nanti petang kami nak kluar awal sket. Jadi-nya sayuran untuk laksa kami isi di dalam kelonsong daun lengkuas supaya laksa kami tahan lama. Takut plak bila dah tabur dan campur skali jadi cepat demam.
Instead letak dalam tupperware kecik-kecik tu, Plink! kami terinspirasi nak buat kelonsong guna daun lengkuas yang demok-demok di laman kami. Santek plak jadi-nya. Aiceh!
Kami buat dua set. Satu untuk aunty dan satu lagi untuk kakak aunty yang tinggal few blocks away sebab hari-hari pun kami dapat makanan dari kakak aunty jugak. Slamat Berbuka.