Sedapnya kalo dapat cecah garam blanchan hampar tikaq tepi bendang...aha! Kena pula cecah dengan buah remia, buah asam jawa muda atau buah pelam teloq....gulp! meleleh ayaq liuq cikjah kann....hahaaa

Tapi disebabkan ini cecah garam blanchan ala ibu kota, maka sekadar buah Sengkuang, Nanas Yankee dan Timun. Dah banyak kali kluar masuk kedai cari mangga, tapi takdak sebab sumer tokey kedai kata bukan musim mangga sekarang nie...aiihhh.
Nasib baik ada Nanas Yankee mahai yang manis melecass tu. Bila di cecah dengan garam blanchan yang pulun kami dok tumbuk [istilah moden ialah blender], fuhh! berdesinggg lazat. Nanas Yankee sebiji RM10 okay :)

Depa pakat dok tanya apa resepi kami buat garam blanchan yang lazat tahap meletop nie....urrmmm...kami pun taktaw, main tumbuk-tumbuk saja. Sukatan pun takdak. Janji ada blanchan, ada cabai melaka, ada gula, ada toyu dan sedikit asam jawa.

Jom colek!