Penah dengar masakan Kanji Kedah? Mungkin cikjah tak penah dengar apatah lihat dan rasa.

Inilah menu pemess family kami turun temurun untuk iftar. Menu Tok Aloq Setaq. My dad's favourite. Ia hampir sama macam bubur lambuk cuma warnanya saja kuning dan rasanya enak dan baunya sangat wangi hasil kombinasi santan, serai, halia, dan halba. Memang best!

Bahan:

1.5pot beras
Santan dari 1 biji kelapa
Udang saiz sederhana [buang kulit]
2 batang serai [ketuk]
1 inci halia
1st lada hitam
1st halba
1/2st serbuk kunyit
Garam
Gula


Cara:

1. Rebus beras + serai + halia + lada hitam + halba dengan air biasa hingga kembang dan lembut
2. Bila air sedikit kering atau berkurangan, masukkan santan dan serbuk kunyit. Kacau mesra.
3. Masukkan udang. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
4. Reneh hingga menjadi bubur. Tambah air/santan cair jika bubur terlalu pekat. Siap!

Sambil-sambil tunggu kanji masak, jom buat cucur badak plak.



Inti cucur badak yang superlazat. Mesti letak udang dan sedikit lembab. Bila geget cucuq badak, uishhhh!!! sedappppp basah jar :)
Hantar sepinggan kanji dan cucur badak lazat untuk aunty jiran sbelah dan kakak beliau.


Ting! Tongg!!
Nah! aunty bagi sandwich egg mayo dan kakak aunty bagi kuih keria dan pucuk ubi masak lemak. Tenkiu!! :)