Yeyyy! Satu lagi biskut raya siap! Alhamdulillah.
Tahun nie, tema biskut raya ialah retro. Kami buat biskut raya zaman kami kanak-kanak dulu. Kuih raya yang menggunakan Bahasa Malaysia. Bukan kuih raya nama omputih celup....hahaa
Inilah Biskut Dahlia. Tapi kami improvised sket dan namakan Biskut Dahlia Delima....hehee
Sepanjang Ramadhan nie, kalo nak buat biskut on weekdays, memang tak sempat. Kecualilah kalo cikjah SAHM kan....itupun quite challenging jugak. Kena pandai organize masa. Nak antar amik anak skolah, nak pegi pasar, nak buat kuih, nak masak berbuka yada...yada...yada... Kami buat kuih on weekend saja. Itupun curi-curi masa sebab on weekend pun sibuk nak pegi sana sini nak sopping raya...heheee
They reason why I named this biscuit Dahlia Delima sebab instead of putting cherry on top, kami sprinkle coloured sugar.
Nampak moden sket :)
dan kami juga letak shaped sugar cubes.
Bahan:
300g butter [guna butter sedap baru biskut sedap]
140g gula aising
2 kuning telur
1st esen vanilla
240g tepung gandum
100g tepung jagung
160g tepung kastad
Ceri / coloured sugar / shaped sugar cubes untuk hiasan
Cara:
1) Pukul butter dan gula aising hingga berkrim.
2) Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan pukul lagi hingga kembang.
3) Satukan semua tepung dan ayak. Masukkan tepung sikit-sikit ke dalam bancuhan butter. Putar seketika supaya adunan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
Tips: Slow speed atau off mixer terus sebab nanti abuk tepung terbang-terbang. Kalo off mixer, kacau dengan spatula supaya sebati then baru on mixer at slow speed.
4) Masukkan doh ke dalam acuan penekan dan guna nozel bunga dahlia. Tekan ke atas dulang pembakar. Hias biskut dengan ceri dsb-nya.
5) Bakar 175C selama 15-20 minit.
6) Sejukkan sebelum di simpan.
Bunga dahlia kami comel-comel saiz-nya, maka kami dapat approximately 200 biskut lawa & sedap!