Bahan-bahan:

Mentarang [bersih, rebus dan buang kulit]
Pucuk paku
1/2 ulas bawang besar*
1 ulas bawang putih*
5-6 biji cili padi*
1 biji cili merah*
1 batang serai*
1 inci kunyit hidup*
1 inci belacan*
Sedikit hirisan halia dan lengkuas [optional]*
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula


Cara:

1) Kisar bahan-bahan*
2) Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan renehkan dengan api perlahan selama 10-12 minit supaya cili masak sempurna.
3) Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Tambah sedikit air  [atau santan cair] jika terlalu pekat. Renehkan dengan api perlahan hingga mendidih.
4) Masukkan garam dan sedikit gula.
5) Masukkan daun pucuk paku. Masak 1-2 minit hingga pucuk paku separuh layu.
6) Masukkan isi mentarang dan renehkan dalam 5-8 minit supaya semua sebati. Siap!