Gulai di hati ku! heheeee
Paling koman mesti 2 minggu sekali nak makan nasi lauk gulai. Kalo masa kat kampung masak untuk family, hari-hari masak lauk gulai....Gulai ikan kembung, Gulai ikan katam, Gulai ikan talang,  Gulai ayam, Gulai daging, Gulai telur ikan, Gulai udang, Gulai ketam, Gulai siput, Gulai perut, Gulai batang pisang, Gulai rebung dan segala macam gulai...hahaaa

Orang Kedah mana bulih makan nasi tak dak lauk gulai. Kami belajar buat gulai pun hanya melalui pemerhatian dan  pengalaman saja. Dok tolong mak kat dapoq sambil dok tengok mak tumis apa, lepas tu boh apa. Lama-lama tererr lar...Lar nie pejam mata pun bulih buat gulai aihhhh...Ahaks! Nak abaq mai, kami start masak darjah 3, by darjah 4 kami dah pandai masak gulai taw....hahaaa...seyess tak der gurau-gurau....ngeeehhhh

Kami tak baper stuju lar bila orang kata lauk gulai tu banyak kalori, kolestrol, lemak, demuk dan yada...yada..yadaaa... Banyak lagi kalori McD, KFC, Pizza and etc kannnnn...
Kalo buat gulai tu jangan lar boh santan pekat sangat. Minyak untuk menumis  tu tak payah lar sampai secawan konon nak bagi gulai nampak cantik bila minyak dok bertakung kat permukaan kuah. Gulai lagi sedap and kick! kalo macam cair-cair sket. Fuhhh! dok tulis nie pun kami dah mouth watering...heheee

Asalnya kami nak buat gulai fav kami --- Gulai ikan merah. Tapi pi market, ikan merah tak elok lar pulak. Ikan merah tak semestinya mata pun merah kan...heheee
So, Gulai ikan tenggiri pun boleh lar. Sekerat badan RM30! Amboi depa...maheiii taw. Tapi kami suker sebab dapat telur ikan tenggiri 2 kantung yang sangat BESAR saiznya....Yeyyy!!

Bahan:

Ikan tenggiri / merah / kembung / bawal and etc
Santan pekat
Santan cair
1 paket rempah ikan
1 . 5tbsp cili mesin
Bawang mesin [1 bawang besar + 2 bawang merah + 3 bawang putih]
Halba campur [tumis ikan]
2 ulas bawang merah - tumbuk kasar untuk tumis
2 ulas bawang putih - tumbuk kasar untuk tumis
1 tangkai daun kari
Bendi
Tomato
Cili merah
Garam
Gula
Sedikit serbuk kunyit
1 . 5 tbsp asam jawa

Cara: 
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah + putih + halba campur + daun kari hingga naik bau dan kekuningan.
  2. Campur dan gaul rempah ikan + cili mesin + bawang mesin + serbuk kunyit + sedikit santan cair dan masukkan ke dalam periuk. Masak hingga rempah naik minyak dan sedikit kering - Bila rempah di masak sempurna, selain kebersihan insyaAllah gulai akan tahan lebih lama dan tak basi.
  3. Masukkan santan cair. Biarkan mereneh  [Kisar kelapa parut (dari 1 biji kelapa) bersama asam jawa yang dibuang biji dan sedikit air supaya blender dapat berputar. Tuangkan kelapa parut kedalam penapis dan perah. Perahan pertama adalah untuk santan pekat. Tambah air dan kisar kelapa parut sekali lagi dan perah untuk perahan kedua iaitu santan cair] ----sorry sebab kami tak suka guna santan segar segera yg dijual kat kedai kawasan kami sbb sangat khuatir kandungannya kerana pekat 'semacam'.
  4. Bila sudah mendidih, masukkan ikan dan santan pekat. Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukupnya. 
  5. Bila kuah separuh mendidih masukkan kacang bendi, tomato dan cili merah sebagai hiasan [jika suka]. Jangan terlalu lewat masukkan sayuran kerana sementara menunggu sayuran masak sempurna, ikan akan menjadi terlalu lembut dan hancur jika di masak terlalu lama. Siap!


Senang jar kann...Kalo masak lauk gulai padanannya mesti sambal belacan dan ulaman.  Gerenti meja makan cikjah bergegarrrr! heheee
Hurmmm...walopun kami tererr bergulai dan gulai kami memang sedapp [Ahaks! berbulu cikjah baca ayat nie...muehehee], tapi gulai kekanda kami laaaaagi sedap dan asli kampung. Maybe sebab kekanda kami dah pektis buat gulai many years dari kami kott nooo....  Bleh bayangkan betapa gulainya family kami? hahahaaa

Selamat ber-gulai!