Tara!!!
I tumbuk - tumbuk  my very own and first time sambal belacan with buah binjai.
Kacangg jer...heheheeee
Memang lar senang, tumbuk sambal belacan jar pon...weeEeeeEeee
Tapi, lalu kah chek nak makan sambal belacan binjai nie? Erkkk !!! sebab chek tak baper berkenan bau buah ni....ahaks!

Tapi sebab dah beli jauh-jauh dari Melaka nun, buah diperam pun dah masak, maka chek buat lar jugak. Suka ker tidak suka yang penting kita cuba dulu  ^___^
Rupa-rupanya bau bau buah binjai yang telah dikupas sungguh harum ! terkejut chek !
Serious wangi.  Tak sangka larr... patutlar kat wikipedia [ aiceh! study buah binjai kat internet ] tu tulis buah binjai ni macam mangga.  Kulit,  isi, biji dan bau  menyerupai mangga.  Tapi chek tak baper percaya sebab dalam tempoh peram kat rumah chek tu, chek tak lalu lar bau buah binjai nie....bau pelik [ aka bushukk ] ... huhuhuuuu
But at the end it turns out wangi macam honeydew tapi memang masam berdengungg.

Cara-cara:
Tumbuk sambal belacan macam biasa cuma tambahkan hirisan buah binjai dan tumbuk bersama



Dah ada sambal belacan, mesti ada ulam.  Wajib! Dah malam-malam nie, mana nak ada ulam power. Kodek-kodek peti ais ada baby cucumber dan daun cekur from my backyard garden.  Okay lar tuee.
Tapi [ ishh!  ada tapinya pulak ] , memang sedap sambal belacan binjai nie. Rasa sama macam sambal belacan kuinin  cuma bukan taste chek kot sebab jarang-jarang makan.  Rasanya lepas nie chek tak beli dah kot buah binjai....heheheeee
Tapi, Andrew Zimmern always said  " if it looks good....eat it ! "
Hey!  I did ^_________^