Woke up on Saturday morning and tetiba rasa nak jenjalan makan ikan bakar kat Umbai.
Huh! haru biru... tapi best jugak! sebab dah lama tak pi Umbai...WheeEeeeee
Leave home at 12pm and reached Malacca's town at 2pm [ from Ayer Keroh → Pusat Bandar banyak giles traffic lights! ]
Jenjalan dulu sebab ikan bakar blum buka lagi...heheheee
Sampai Malacca town, uishhhh!!! ramainya orang. Panas lit-lit. Rombongan cikjah, cikkiah ber-bas-bas.
Penuhh padatt sendatt kat area Dataran Taming Sari tu. Tengah-tengah panas depa dok naik Menara Taming Sari. Tengok macam best jugak....tinggi! tapi chek tak bersedia mental dan fizikal nak naik....lol
Inilar pertama kali chek sampai sini semenjak Dataran Pahlawan dibina. Selalu datang Malacca, tapi jarang turun ke pusat bandar sebab bad traffic. Gerai-gerai untuk cikjah beli belacan, cencaluk, key chain sumer dah kena roboh dah. Sekarang dah jadi Dataran Taming Sari dan tempat parking kenderaan yang sangat luas.
Parking kat depan Dataran Taming Sari. Lintas jalan pergi bazaar accross the road. Beli blancan bakar rm3.50/sebungkus, cencaluk rm5/sebotol---mahai! [ sekarang ada cencaluk pesen baru ditambah cili siap-siap ] keropok-kerepek rm10/3 packets.
Sebab nak sambung jenjalan, pergi hantar barang-barang simpan kat kereta dulu. Skali dapat summon ticket RM30 daaaaa !!! baru 15minit parking.
Aiyoh!!! Ini kan tourist area, Saturday plak tu, sepatutnya FREE PARKING lar kan ???!!!
Pastu, bukan ada mesin tiket nak beli ticket macam MBPJ tu, yang ada cuma khemah kecil dengan 1 meja kecik dan abang jual tiket. Tak bleh beli ikut jam plak tu. Kena beli samada untuk satu hari amounting RM5 or untuk tempoh tertentu dengan expiry date tahun 2013 amounting RM6.
Mesti lar chek beli yang RM6. Kot-kot nanti nak mai Malacca lagi...ahaks!
Tapi, sangat tidak logik lar. Tempat awam, pusat pelancongan terkenal, sabtu plak tu, sepatutnya FREE. Kalo kena bayar pun, RM2 sudah memadai. Tak dak papan tanda plak tu sebagai pemberitahuan kena bayar parking!
Sampai Umbai just nice at 5.30pm. My favourite restaurant is Parameswara yang kat hujung skali. Sambil makan bleh jamu mata dengan panorama laut.
Tapi orang dah ramai giles! Kalo makan ikan bakar, chek tak suka yang fancy-fancy sangat. Cukup sekadar bakar biasa jar. So, rasanya lebih asli, manis & fresh sangat! Always choose Ikan Jenak. Sedap!
Walopun banyak kolestrol, tapi sotong bakar wajib!
Yang feliknya, rata-rata cikjah suka sotong goreng tepung...Euuwwww!!! bertambah-tambah kolestrol...hahahaaa
This is superb! Lokan masak tumis halia.
Sorry! I am not interested with masak cabai pedas ker, black pepper ker...No! thank you ^__^
Spoil the flavour. So, masak light & simple with halia. Nice !!!
Niat hati nak makan ketam. Skali ketam tak der! huhuhuuuuu....
Sayur mesti ada. Asparagus tumis with oyster sauce. Sedap!
Suruh buat tumis garlic, chef x pandai lar pulok. Depa goreng standard jar---oyster sauce. Lazat!
...and these are sampingan. Otak-otak sedap! Sambil tunggu hidangan sampai makan nie dulu.
Cuaca cerah dan angin laut menghembus lembut tanpa henti. Siokk sangat!
Sesekali kelihatan burung helang berterbangan steady di langit biru.
huh! apa plak nie? hahahaaa....sopping spree kat Mall near Dataran Pahlawan. Mulanya nak masuk sopping mall sebab nak ambik aircond jar...baru jalan sket dah hangat berpeluh-peluh...lol
Yang bestnya, Malaysia Karnival Sales kat KL pun chek blum pi lagi, skali dah ter-sopping kat Malacca pulak...aiceh!
Dapat 2 pairs of shoes, 2 handbags and half dozen of baju...huarghhhh!!! [ macam lepas geram jar sebab lama tak sopping...heheheee ]
Sekarang memang tengah musim rambutan, durian, mata kucing and etc. Fuh!!!
Borong buah-buahan kat satu gerai makcik tepi jalan otw to Umbai sampai RM41 !!!
Amboi! beli buah apa tu banyak sangat? buah hati kar?
Chek beli buah rambutan, mata kucing and buah binjai! Dah lama tak makan buah binjai. Rasanya dah dekat 20 years kot. Last skali makan masa arwah tok selalu buat sambal belacan letak buah binjai. Macam mana rupa daun dan pokok binjai pun chek tak taw.
Ini kira first time beli buah binjai. Ada 3 jenis ; binjai masam, manis dan masam-manis. Selalunya kalo untuk sambal belacan guna yang masam. Kalo masak lemak guna yang masam manis.
Akan tetapi....baru satu hari chek dok peram buah binjai nie kar dapur, chek tak tahan lar bau buah binjai ni.... erkkkkk !!! macam "busuk" jar....ahaks!
Habis satu rumah bau. Kalo bau buah kuini / konen chek okay lagi. Bau durian pun chek tak baper sangat....lama-lama sangat membusukkan kan.... huhuhuuu
So, hari nie chek dah letak buah binjai kat dapur luar... heheheee nasib ler kalo burung terbang tiba-tiba jatuh pengsan...hahahaaa