sedap nie! gulai ikan merah, acar timun dan udang goreng kunyit dengan brocoli...gulp!


Penin kan kadang~kadang dok pikir nak makan apa, nak masak apa, nak makan di mana.
Cikjah penah rasa tak? kadang~kadang blackout & blur sampai tak dak idea apa yang teringin nak makan. Huh!

Chek slalu macam tue. Tak taw nak makan apa. Pusing sini sana pun tetap tak terbuka selera. Kalo dah slalu eat out lama~lama bowink kan? tak der lar sedap sangat pun, skali 2 kali sedap lar kalo dah hari~hari? urmmm....

Last~last solution~yer senang sajer, payah sangat dok pikir walopun dah 20minutes dok hemming, aaahing, ooohing last~last balik rumah buka fridge, tengok apa yang ada...
5 minutes after that Chengg!!! bidadari dah menumis di dapur :) hahahaaaa
Masak sendiri makan kat rumah lagi sedap! [tapi dengan syarat cikjah kena rajin memasak ler...ahaks!] walopun cuma nasi panas dengan telur kicap... tetap mengancam! :)

Chicken bolognese spaghetti gravy with self-planted basil leaf.

Tapi ada satu lagi yang chek cukup heran, some people berpendapat kalo stakat duduk kat rumah sorang, single, berdua atau dah kawen tapi anak~anak pun kecik lagi, buat apa nak penat~penat masak di rumah? makan di luar kan lagi senang. Lagipun kalo bagi yang bekerja, balik kerja dah lewat. Penat. Nak kena masak~masak pulak? Aiseh! :P

Pastu masak banyak~banyak nak bagi sapa makan? larat kar habiskan sumer tu? awww!!! isk...isk...isk...

Kalo dulu sang isteri akan bertanya kepada sang kekanda~nya "Bang, ari nie bang nak makan apa? nanti saya masakkan".

Lain pulak ayat isteri zaman sekarang "Laling, ari nie lepas u amik I nak makan di mana?" aiceh!

Ha! tu yang salah tu. Tak payah lar dok bagi alasan kona kot sana, kona kot sini, jimat tang sini, jimat tang situ, hakikatnya malas kan? oppss! sorry lar cikjah, kalo fakta chek ni buat cikjah terasa...ahaks! awwww! Sebenarnya masak sendiri dan makan di rumah adalah jauh lebih sedap, bersih, suci dan tak rasa was~was dan selesa sudah semestinya :)

Chek pun tak lah rajin sangat, tapi kalo datang roh memasak tu, memang luarbiasa rajinnya :)
Balik kerja sampai rumah dah 6.30pm, sempat lagi buat laksa ker, mee kuah ker, meatball spaghetti ker, gulai udang + rebung ker, pajeri terung ker, beef steak ker, grilled chicken ker and etc. wowwii! Ikut selera dan keinginan pada hari tersebut lah...heheheee

Sometimes balik office terus work out at gym. Sampai rumah dah 9.00~9.30 malam, tapi hebat!sempat dan gagah lagi memasak :) Tring!

mentalnote: Pssttt!! kalo balik kerja cik jah dah tak larat & badan letih tak bermaya, itu maknanya body stamina cik jah kurang kuat dan bersemangat! So, bawa~bawalah bersenam yer :) heheheee
Bersenam bukan untuk kurus jer taww, untuk kecergasan badan yang utamanya :) yippieee!

vegetable or salad is a must in every meal.
Celery stick, cherry tomatoes & honey beans
 Lagipun, kalo cikjah expert kitchen management [aceh!], within 1.5hrs paling koman 3 dishes boleh siap; nasi, lauk utama like gulai, ikan/ayam goreng dan sayur tumis dah siap masak.

taste of home~~~Choc muffin fresh from the oven

Kalo on weekend tu, skali skala chek mem~baking jugak. Sometimes, teringin nak makan something yang kita buat sendiri kan? [I always do]

Personally, chek tak pernah joint mana~mana kursus masakan atau kursus bakar membakar. Sumer blajar sendiri sajer, either tengok cooking programme or recipes dari buku. So, tak lah pandai sangat. Stakat makan sendiri, bagi jiran sebelah menyebelah rasa sket~sket tu lepas lar...heheheeee
Yang penting, ada keinginan untuk mencuba and always remember pektis make perfect! :)

Happy cooking cik jah! Have fun in the kitchen :) wheewww!