Orang KL panggil buah kuinin, orang utara panggil buah konen. Apa pun namanya, ia tetap sedap. Wangi! Bisa membangkit selera sesiapa saja.
Enak dimakan begitu saja apabila sudah masak seperti buah mangga yang lain ataupun ditumbuk/dicincang halus bersama sambal belacan. Hasilnya? Owh! my! speachless o.O

Kebetulan, cek still simpan last kopek of this buah konen, yang lain dah habis selamat dalam perut :P Rahsia nak simpan buah konen ni supaya tak berbau satu rumah ialah simpan di dalam tong beras...urmmm....yer ker? Iyer! hampir tiada bau langsung boleh di hidu. Mana lar tau, tetiba cik jah mai rumah, satgi dah bau dia mesti tau cek simpan buah konen, konpem dia nak mintak sikit plak...mana aci lagu tu...heheeeee

Cara:

1) Blender [wopss! zaman skrg dah tak dan nak tumbuk2...huhuuu] sambal belacan seperti biasa pada tahap sedikit kasar.

2) Masukkan hirisan isi buah konen dan blender sekejap untuk memesrakan semua bahan. Siap!

Paling tragis kalo makan nie cecah ulam waktu makan tengah hari...wuiiiyoooo...payah lar nak describe kat cik jah sebab terlalu hebat lazat rasanya ^__________^
kebetulan, cek goreng ikan terubuk masin sarawak....errkkkk...."nak nasik lagi! nak tambahhhhhh!!!!~~~~~~"