Masak rendang lagi. Kebetulan lepas buat pulut kuning hari tu, kami dapat satu lagi request masak-masak untuk potluck. Berkerut juga dahi dok pikir nak masak apa sebab geng potluck kali nie majoriti adalah chinese. Jadi, kena lah masak menu yang bersesuaian. No beef, tak pedas sangat, tak kampung sangat takut tetamu tak penah makan kan....
Akhirnya kami decided to cook rendang ayam. Chinese suka rendang ayam, Malay of course lar lagi suka kan. Hidangan perayaan...hehee...Kebetulan, stok ketupat palas kami masih berbaki. Kami tambah nasi himpit sket. Apa lagi, ketupat palas cecah rendang ayam lah. Fuhyo! Marvellous. Macam Hari Raya rasanya.
Paling bangga, sebahagian bahan-bahan masakan rendang, datang dari kebun dapur kami. Serai, daun kunyit dan daun limau purut. Pasti lagi sedap. Aiceh!
Kami buat tak banyak, cuma satu setengah ekor ayam saja. Maklumlah potluck, pasti banyak makanan yang akan terhidang atas meja nanti.
Sambil-sambil merendang, kami bakar cake santek, lazat dan mudah nie. Wah! Alhamdulillah dapat kami bawa hidangan utama dan pencuci mulut sekali.
Seronok sangat bila tengok ramai geng potluck yang surprise dengan ketupat palas. Rare kata depa. Tak penah lihat dan makan katanya. Wah! kembanggg kami sebab bangga juga dapat memperkenal dan menghidangkan juadah tradisi negeri Kedah yang hebat ini...Aiceh!
Alhamdulillah, sumer juadah habis malah ada yang kata "this is the best rendang I've ever taste in my life ". Fuh! really? Thank you...hehee
Resepi rendang? Check lemari Pienkcat okay...
Lemari Pienkcat