Such an adorable cake!
So very 'pienkcat' cake...heheee....comell kan?? comell macam Pienkcat...huh! *ngokngekk*
Memang boleh buat buttercream guna shortening, tapi kami tak suka bau shortening. Very unpleasant smell...urrmmmm
Making this American frosting is a little bit tricky tapi amazing result dan sedap.
Cikjah tak bleh terkurang masak atau terlebih masak. Kalo terkurang masak, icing susah nak mengeras kat luar, kalo terlebih masak, icing susah nak spread. Tapi relaxs aaaa...kalo tak try macam mana nak terer kan? :)
American frosting recipe:
425g caster sugar
100ml water
2 egg whites
1. Didihkan gula bersama air. Jangan kacau. Sirap gula siap bila disudu, jatuhan air gula itu akan meleleh dan membentuk seperti benang.
2. Pukul putih telur hinggga bertanduk [very stiff]. Perlahan-lahan tuangkan sirap gula panas ke dalam putih telur sambil terus memukul adunan.
3. Pindahkan mangkuk putih telur ke atas periuk yang berisi air mendidih [double boiling] kerana egg whites mesti dimasak. Terus memukul adunan lebih kurang 10 - 15 minit hingga putih seperti salji dan kental seperti adunan meringue. Siap. Terus sapukan ke atas cake.
Tips: Kalo adunan cikjah kurang menjadi maksudnya macam cair sket, jangan risau. Simpan dulu adunan di dalam peti sejuk hingga sedikit kental/keras sebelum di sapu di atas kek.
Snapped pictures guna iphone pun tak cantik sebab kurang cahaya.
"why is this cake's colour looks funny?" .....Erkkk!
"Kenapa cake nie kaler merah??? Sedap ker?".....Huh!!
Yer, kami paham. Bukan senang nak makan makanan kaler merah kannn....kecuali kalo dapat ang pow kaler merah...hahaaaa.
Ada kak yam tu plak, amik secubit jer sebab nak rasa dulu....lepas rasa terus minta tupperware sebab nak tapau bawa balik rumah....hahaaaa
For the delicious red velvet cake recipe, silalah cikjah kodek-kodek lemari Pienkcat nie yer.....Daaaaa
http://pienkcat.blogspot.com/2011/11/redd-velvett-with-cream-cheese-frosting.html'