Amboii! Panjangnya nama menu.
Tapi kalo di alih bahasa ke bahasa ibunda terchenta, ia jadi lagu nie...

Siakap goreng bersiramkan somtam

heheee...
Sedap dan mudah disediakan. Maklumlah, goreng ikan jar...heheee

Bahan-bahan:


Betik muda [diparut memanjang]
Tomato [hiris nipis]
Cili Padi [hiris halus]
Bawang besar [mayang nipis]

Sambal Belacan

3 biji cili merah*
5 biji cili padi*
Belacan*
1 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
Garam
Gula
Jus limau nipis

Cara menyediakan Sambal Belacan:
Goreng sekejap semua bahan* sambal belacan dengan sedikit minyak. Biar sejuk kemudian kisar bersama garam, gula dan jus limau nipis.


Gaulkan dengan hirisan betik, tomato, bawang dan cili padi.
Perasakan dengan garam , gula,  jus limau nipis dan sos ikan [jika suka] secukupnya.


Taburkan di atas ikan siakap yang digoreng ranggup. Siap!
Fuhh!!! Deliciously hot!