Day 1

Ceritanya kami masak bubur kacang for my yogi friends sebab sepanjang bulan lepas dan sebulan akan datang, kami kena spend time on weekends untuk pektis yoga showcase. Sekali pektis 3-4 jam cikjah. Penat tapi seronok. Usually sebelum yoga we can't take heavy meal, jadi after 3-4 jam berhempas pulas, everyone sangat lapar. Jadi kami bawa lar makanan sekali skala. Menu untuk minggu nie ialah bubur kacang sebab nak habiskan stok kacang hijau.

Terlajak rendam kacang hijau tu, kami amik sikit untuk projek togei. Saja nak try. Kami tanam dalam polistrine beralaskan kitchen roll saja pastu simpan dalam almari yang gelap. It turns out very positive sebab togei memang senang tumbuh. Dulu masa kat kampung waktu kecik kami slalu tabur kacang hijau di belakang rumah. Kami biarkan tumbuh jadi pokok kacang hijau. Bila dah kluar kacang hijau, kami kutip buat main masak-masak...hahaa

Day 2

Kami suka togei Day 1. Togei yang sebegitu memang sedap giless kalo letak dalam pecal atau gado-gado. Rangup dan manis kekacang.

Day 3 - harvest day
Togei atau taugeh ini selalunya boleh mula dituai pada hari ke-tiga atau ke-empat. Jangan lupa, kalo gunakan kitchen roll simple macam kami nie, hari-hari kena siram sebab air akan kering.


Urmm....nak masak apa nie? keoteow kerang? mihun goreng? masak lemak putih togei? Kerabu togei dengan perut mungkin? vegetable fritters pun sedap....heheee

Akhirnya togei tanam sendiri kami masak goreng toyu dengan beijing cabbage - antara masakan favourite yang selalu arwah ayahnda masakkan untuk kita orang masa kecik dulu. Maklumlah pagi-pagi masak nak cepat.