This is actually Brandied Fruit Cake....tapi silalah cikjah omit 'Brandied" tu yer...sat gi mabukk plak makan kek nie....ahaks! dan takkanlah kami buat kek letak brandy plak, paling koman kami letak wine...hahaaaaa
Hiapp!!! kidding jer cikjah....kek nie halal taw...heheee
Teringin nak makan kek buah, so kami buat guna apa saja stock yang ada di rumah.

The Ingredients:


1 cup candied orange peel [ready made jual di kedai atau bleh buat sendiri guna kulit orange]
1 cup green chelory [candied papaya]
1 cup red chelory [candied papaya]
1 cup golden raisin
1 cup walnut
1 cup dates

Alternatively, cikjah bleh tambah candied pineapple, apricots, dried cherries and etc.


2 cups self raising flour
200g butter - room temperature
1 cup sugar
3 eggs
1tbsp grated orange zest and lemon zest
4tbsp fresh milk [takleh guna brandy, ganti dengan susu okay...heheee]
3tbsp plain flour [wheat flour pun bulih]



Line the bottom of the baking tray with 2 layers of baking paper.
Then place another layer horizontally and vertically like this supaya senang nak hangkat kek nanti.

Mentalnotes: Adalah disarankan supaya cikjah balut/bungkus bahagian luar baking tray dengan aluminium foil. Ini kerana kek buah perlu dibakar dalam tempoh yang lama.  Teknik ini dan 4 helaian baking paper seperti di atas dapat menghindarkan kek dari hangus atau berkerak pada bahagian bawah kek dengan dahsat skali :)

Methods:



1) Combine all the fruits. Add 3tbsp flour and mix well.

Mentalnotes: Buah-buahan kering adalah sedikit melekit-melekat kerana kandungan gula. Gaul dengan tepung untuk pisahkan buah-buahan tersebut supaya bila dicampur dalam adunan kek, ia berterabur sekata.

2) Whisk butter and sugar until fluffy and pale.
3) Add eggs one at a time
4) Add 1/2 flour & grated orange and lemon zest and mix well
5) Add remaining flour and whisk till combine
6) Add the dried fruit and mix well using spatula



7) Pour the batter into the baking tray. Bake 180C for 1hr or 1.5hr. [Sila pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu yeaa]

Mentalnotes: Some recipes called the baking hours for 1hr 45minutes or till 2hours. Terpulang lar kepada cikjah. Kek kami 1jam dah masak. Yang penting, bila cucuk skewer dan tarik kluar dah takder tepung melekat okay :)


The cake was perfectly baked! Sorry lar cikjah sebab belemoih sket baking paper tu...heheeee
maklumlah orang rabun yang tuang kek...heheee



Leave to cool. Kalo tak sabar, dah boleh potong terus makan sebab kek panass sangatlah awesome!


Senang jer kan?...heheeee 
Kek kami nie sangatlah lazat rasanya. Kami sendiri pun terkagum...aiceh! Bawa se-tupperware ke rumah tokchik. Tokchik cakap "memang tengah mengidam kek buah, tetiba ada orang antar kek buah yang...urmmmm sedapnya!" heheee