Pelik. Diam tak diam tiba-tiba nak buat pasembor. Pelik. Sungguh pelik.
Tapi takpa lah, at least kami ada pengalaman membikin pasembor :)
The Ingredients:
1 ubi keledek & 1 ubi kentang [size S] - rebus
1 cup kacang tanah [goreng]
*10-15 cili kering [ikut citarasa] - rebus
*1 bawang besar
*3 bawang putih
*Sedikit udang kering [optional]
Air asam jawa
Garam dan gula
Cara:
1) Kisar ubi keledek hingga halus. Ketepikan
2) Kisar kacang tanah dan biar sedikit kasar supaya bila digeget ketika makan terasa butiran kacang. Lebih sedap! Ketepikan.
Tips: Kisar guna blender + air yg minimum. lebih cepat dan mudah!
3) Kisar bahan *
4) Tumis bahan * hingga wangi.
5) Masukkan ubi dan kacau sebentar.
6) Masukkan air asam jawa dan kacang. Masukkan gula. Renehkan hingga mendidih.
Tips: Gula dimasukkan terlebih dahulu supaya bila gula 'caramelized' ia akan memberikan kuah kacang yang santek kemerah-merahan gelap.
7) Masukkan garam.
Tips: Tambah air jika kuah terlalu pekat. Play around with kuantiti air asam, garam dan gula untuk mendapatkan rasa yang lazat :)
Kuah pasembor lazat sudah siap!
Kalo makan pasembor mestilah ada cucur udang.
Kami tak suka kucai :P
Cucur udang menggunakan campuran tepung, taugeh, bawang, carrot dan udang.
Bahan pelengkap pasembor
Tudia! Pasemboq bergaya siap untuk dihidang :)
