Fuhhhyoo!

Sambal terasi  maksudnya  sambal belacan.
Sungguh menyelerakan.  Sedap berapi.   Sesekali cer cikjah try makan ulam cecah sambal terasi. Gerenti nak lagi ^____^
Cuma yang  sedikit bedanya ialah  sambal ini menggunakan bawang dan tomato  yang sememangnya memberikan rasa yang sangat menarik dan sedap.   Bertambah sedap kalo dilecek menggunakan volcanic stone lesung batu kesayangan kami yang beli kat Bali ari tu..... Chewahh !  heheheeee
Lesung batu ini namanya Coet dan Mutu  [Mortar and Pestle].  Lucu skali bunyinya...hahaa
Cikjah guna lesung batu biasa pun bisa dehhh

The Ingredients:


Cili padi
Cili merah besar
Belacan
Bawang merah
Bawang putih
Tomato
Jus limau nipis
Garam dan gula

Tips: Guna gula kabung / gula melaka instead of gula pasir putih.


Lenguh tangan kami melecekk.  Rasanya guna lesung batu biasa lagi senang sebab kaedahnya ialah menumbuk.   Tapi kami akan terus pektis guna lesung batu seksi ini hingga berjaya....yeahhh !





Tips: Cubalah ulam tomato hijau.....fuuhhyooo !    Super  super  delicioussss.  Satisfaction guaranteed !