Tiba-tiba!
Kami teringin sangat nak makan kurma daging walopun kena masak pukul 6pm lepas balik kerja. Tak kira nak makan kurma juga...takmo kurma kedai dan tak suka kurma mamak, nak kurma masak sendiri!...hahaa
Tot tet tot tet....sat saja kurma dah siap.
Tak payah lauk lain dah. Cukup sekadar nasi putih dan kurma daging yang lazat ini....weeee!!
Bahan:
1 batang serai**
1 onion**
4 garlic**
1 inch halia**
2-3 kuntum bunga lawang*
4-5 kuntum bunga cengkih*
1 gulung kulit kayu Manis*
4-5 biji buah Pelaga*
1 serai* -ketuk [optional]
1 paket rempah kurma
Santan (sebiji kelapa)
Tomato/carrot [optional]
Kentang
Onion -potong 4
Cili hijau -belah 2
Garam/gula
Cara:
1. Tumis bahan* hingga wangi.
2. Kisar bahan** dan bancuh bersama rempah kurma. Tumis ke dalam periuk. Masak seketika dengan api perlahan hingga agak2 kering.
3. Masukkan ayam/daging dan kentang. Masak seketika hingga ayam/daging kecut dan rempah menyerap dalam ayam/daging.
4. Masukkan santan. Biarkan mendidih.
5. Masukkan tomato/carrot, onion dan cili hijau. Perasakan dengan garam dan gula.
6. Siap bila ayam/daging dan sayuran dah empuk.
Notes: Ada juga yang letak minyak sapi sket waktu menumis. Ada juga yang letak yogurt dlm 1tbs [style mamak] atau 1tbs kerisik [style melayu asli supaya kuah pekat sket] waktu masukkan sayuran. Terpulang pada citarasa.
Selamat berkurma!