Heard of it before? urmmmmm....myself tak pernah. Even, have been to Jakarta, Bandung & Bali a few times, nasi padang & sunda food is my favourite, tapi blum pernah nampak & rasa this delicious indonesian dessert...sehinggalah mencubanya sendiri di Bumbu Desa KLCC [at TC xder]. Sedapnya!!! Rasanya manis, biji salak [adunan sweet potatoes + tepung ubi] bila digeget sedikit chewy~gluey :D
KOLAK ni kalo di Malaysia mungkin boleh disamakan dengan SERAWA lar :) Asasnya ialah gula merah & santan.
Well, chek memang lagu nie, kalo sedap teringin sangat nak makan air tangan sendiri [aceh!] lantas mencari resepi & tergedixs~gedixs nak cuba buat sendiri :) rasanya enak bangat...senang jer, lebih kurang Malaysian dessert jugak.
Ingredients:
- 500g sweet potaoes [merah/kuning/purple x kesah. Tp merah lagi sedap]
- 200g tepung ubi
- garam
- daun pandan
- 250g gula merah
- 3tbsp white sugar
- 1liter air
- 300ml santan pekat
Method:
1) Ubi direbus hingga masak. Lenyek ketika masih panas.
2) Masukan tepung ubi & garam sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.
3) Bentukkan bulat/lonjong seperti biji salak atau ikut suka :)
4) Masak air hingga mendidih. Rebus biji salak hingga kembang dan timbul. Tapis
Kuah Gula Merah
5) Masak air + gula merah + gula pasir + daun pandan hingga mendidih.
Kuah Santan Pekat
7) Panaskan santan pekat + sedikit garam + daun pandan. Jangan sampai pecah minyak.
8) Hidangkan biji salak di dalam mangkuk. Tuang gula melaka & santan pekat. Done! Terasa seperti berada di Mangga Dua & Block M....hahahahaaaaaa
Happy trying dong! :)