Usai waktu pejabat kami off to the club for my favourite workout routines. Owhsome sangat dapat mengeluarkan peluh dan menggerakkan otot-otot badan. Pukul 9pm tiba di rumah. Hahh! what's for dinner?
Roti Naan cecah gulai nak? Yennaadeii!

Kami masak gulai se-simple yang mungkin sebab dah malam sangat nak bergulai kot kan sampaikan daun kari kat kebun dapur pun tak dan nak petik...hahaa
Anggaran bahan-bahan berikut sesuai untuk 4 keping roti naan.

Bahan:

2 ketul dada ayam [potong dadu]
1 cawan santan cair
3 tbsp rempah kari
1/2 tsp serbuk kunyit
2.5 tbsp yogurt [plain/natural]
1 biji tomato [potong sederhana kecil]
1 biji kentang [potong dadu]
2 batang lobak merah [potong dadu]
1 labu bawang besar [potong dadu]
3 tangkai cili padi/cili hijau [potong sederhana nipis]
Beberapa helai daun pudina [optional]
1 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih
1/2 sudu jintan manis



Cara:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan jintan manis hingga kuning dan naik bau.
  2. Masukkan tomato dan cili. Goreng seketika hingga tomato layu dan lembut.
  3. Masukkan rempah kari dan sedikit air supaya rempah tidak hangit. Masukkan serbuk kunyit. Biarkan seketika supaya rempah masak dan sedikit kering.
  4. Masukkan ayam. Masak biar mesra bersama rempah sekitar 3 minit.
  5. Masukkan santan. Biarkan mendidih manja. 
  6. Masukan potongan kentang, lobak merah dan bawang. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Biarkan mereneh hingga sayuran empuk.
  7. Masukkan yogurt dan daun pudina. Kacau mesra dan masak lebih kurang 5 minit hingga kuah sedikit pekat dan tutup api. Siap. 


Untuk resepi ini kami gunakan roti naan segera. Lebih cepat dimakan gitu kan. Pukul 9.40pm kami sudah siap kemas dapur and ready untuk makan.

Renjiskan sedikit air pada roti naan dan panaskan di atas griddle 1-2 minit each side [Guna oven pun boleh]. Siap dan sedia dinikmati. Lebih enak dimakan bersama hirisan bawang besar dan cili hijau. Ammaa!!!