Sesekalli nak ubah cara persembahan menu ikan. Ikan goreng, ikan bakar, ikan masak kicap, ikan masak cili, ikan gulai, ikan singgang dan sebagainya. Apa kata kita cuba Kerabu Ikan!
Yes cikjah, ikan pun bleh dikerabukan...hahaa

Bahan:

4 ekor ikan [kami guna ikan kembong. Bleh pelbagaikan]
1 biji tomato [hiris nipis]
1 biji bawang besar [hiris nipis]
5 tangkai cili padi [hiris nipis] - lebihkan jika suka pedas
Sedikit daun kesum [hiris nipis]]
1 kuntum bunga kantan [hiris nipis]
1 batang serai [hiris nipis]
Jus limau nipis [1 biji limau]
Garam
Gula

Cara:


Ikan digoreng di dalam pan dengan minyak yang minimum. Leraikan isi. Kalo goreng dalam kuali dan terendam minyak, nanti isi jadi garing dan berminyak - Tak best ahh. Boleh juga rebus namun isi ikan menjadi agak lembap dan berair. Kalau rajin bleh bakar/grill ikan. Lagi sedap.

 
Sayuran di hiris nipis dan digaulkan bersama isi ikan bersama jus limau nipis. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

Rehatkan seketika supaya rasa bergabung mesra sebelum dinikmati.


Memang membuka selera. Mudah dan lazat!