Owh my! Kelazatan berganda-ganda!! Mouth watering...gulp!
Demi mematuhi low crab meal plan yang sedang kami pektis [Aww!], golden pomfret atau bawal emas ini adalah sumber protein utama kami. Selain saiz-nya yang besar, rasanya jugak sangat sedap. Kurang bau dan mengenyangkan.
Namun untuk kekal berselera, kami kena sentiasa mempelbagaikan resepi ikan kami. Antara masakan kegemaran kami ialah ikan bawal emas bakar bercili.
Bahan:
Ikan bawal emas
5-8 tangkai cili kering [buang biji dan rebus hingga lembut]
1 ulas bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 batang serai*
1cm halia*
1cm kunyit segar / 1tsp serbuk kunyit*
1tsp asam jawa*
1 inci belacan*
Garam dan gula*
Sedikit jintan manis
Olive oil
Aluminium foil
Cara:
1. Kisar semua bahan* hingga halus.
2. Bersihkan ikan dan lap kering. Tuang sedikit olive oil untuk mengurangkan kesan terbakar pada ikan ketika di-grill.
3. Lumurkan bahan kisar pada kedua-dua bahagian ikan. Taburkan sedikit jintan manis.
Selain rasa ia memberi aroma yang wangi dan enak.
4. Tutup dan lipat aluminium foil dengan kemas. Grill di atas super hot griddle. 10 - 12 minit each side atau sehingga ikan masak.
Siap! Hidangkan bersama sayur kegemaran.
Lazat dan mudah disediakan. Selamat memasak cikjah!