Jom cikjah kita pi Hawaii!
Pakai baju bunga-bunga dengan topi besaq sambil minum ayaq nyioq tepi pantai. Lalaalaaa! 


Eeeeerrrk....tapi, lupakanlah, jom kukuq nyioq kat dapoq jar lah...hahaaa
Menu dinner kami ini sangat mudah. Sampai rumah, terus persiapkan ayam dan sos. While ayam tengah masak di dalam oven, sambunglah mempersiapkan diri dan keluarga, mandi, solat Maghrib, baca Quran, tengok henpon...Tinggg!! ayam dah masak. Dinner is served everyone!


Bahan:

2-4 ketul ayam 
1 biji nenas [potong bulat]
3tbsp butter
1tbsp minyak zaiton
3tbsp sos tomato
2.5tbsp gula perang
1.5tbsp sos soya
1tbsp jus lemon/lime
1tbsp tepung jagung
2tbsp cuka makan
Garam
Serbuk lada hitam 
3-4tbsp air 


Cara:

  1. Di dalam pan cairkan butter bersama minyak zaitun.
  2. Masukkan gula perang dan sos tomato. Kacau hingga gula cair. Masukkan air mengikut keperluan jika ingin sedikit berkuah.
  3. Gaul mesra tepung jagung dengan cuka dan masukkan ke dalam pan bersama sos soya, garam dan lada hitam. Kacau mesra. Kuah akan menjadi sedikit pekat.
  4. Masukkan hirisan nenas. Masak selama 3 minit dan tutup api.
  5. Susun ayam dan nenas di dalam baking tray dan tuang sos ke atas ayam. Bakar pada suhu 190C selama 45 minit atau sehingga ayam masak. Siramkan ayam dengan sos sekali sekala untuk warna yang cantik. Siap!


Sungguh mudah dan enak sekali rasanya. Sinonim dengan Hawaii dan kesegaran tropika, hidangkan bersama salsa.


Bahan Salsa:
1 biji timun jepun
1 biji bawang besar
2 biji tomato merah [buang biji]
1/2 biji cili merah [buang biji]
Garam
Gula
2-3tbsp jus lemon

Nota: Juga boleh gunakan capsicum, mangga masak, daun ketumbar jika suka.

Cara:
Sayuran dihiris dadu sekata dan digaulkan bersama sedikit garam, gula dan jus lemon. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.