Selain kuih Buah Melaka dan kuih Cara , Cucur Badak adalah kuih sinonim ketika Ramadhan.
Tapi cucoq badak yang depa jual kat bazaar Ramadhan tu tak best sebab inti tak dak udang.
My style kalo buat cucoq badak mesti letak udang dalam inti kelapa. Udang yang kecik comei tu. Bila geget rasa shedapnya !  Kalo kat kampung chek yang best tu , siap ada udang ceconet diletakkan di atas cucoq badak.  Itu tandanya inti ada udang.

Chek taw cikjah dah terer buat cucoq badak tak payah tengok resepi , so chek tepek kat sini resepi untuk ciknab , cikton yang baru nak menceburkan diri buat cucoq badak nie......chek ni kalo masak tak reti nak sukat - sukat. Selalu main campak - campak jar bahan - bahan mengikut sedap rasa. So , apa yang ada di sini kira agak - agak lar yar ^______^

Ingredients:

Inti
*8-10 tangkai cili kering [buang biji  dan rendam] - ikut tahap pedas
*1 labu bawang besar
*2 ulas bawang putih
*2 batang serai
*1cm lengkuas
*1cm halia
*2cm belacan
* sedikit kunyit [segar / serbuk]
*segenggam udang kering [rendam]
1 biji kelapa parut muda
udang putih segar [size kecil] - buang kepala dan ekor
garam + gula

Methods:

1) Kisar halus semua bahan - bahan *
2) Tumiskan bahan kisar hingga wangi dan separuh kering [ hingga cili masak ] . Masukkan gula dan garam mengikut citarasa
3) Masukkan udang dan masak selama 5 minit lagi.
4) Masukkan kelapa parut . Kacau rata agar cili pes tadi diserap oleh kelapa parut . Anggaran masa dalam 10-12 minit . Inti dikira masak bila tiada lagi cecair di dalam kuali.  Inti haruslah agak kering namun lembap.

Kulit:
- Ubi keledek putih [ rebus bersama sedikit garam]
mentalnotes: chek guna ubi purple.....sedap jugak.
- Tepung gandum

1) Lenyek ubi sehingga lumat.
2) Tambah tepung dan uli hingga menjadi doh
3) Bentukkan doh bulat - bulat kecil [ ikut size kegemaran anda...ada cucoq badak size S / M / L ]. Kemudian tekan - tekan menjadi bulat leper.
4) Letak inti ditengah dan tutup kemas supaya inti tak kluar ketika digoreng. Kalo ada kebocoran gunakan teknik tampalan....lol
5) Sedia digoreng

Psssttt ! Letak inti jangan tamak nanti  tak boleh tutup , abes comot cucoq badak nanti....heheheeee