Bahan:



- Cili kering -buang biji dan rebus*
- Bawang merah*
- Belacan*
- Udang kering  -rendam*
- Lada hitam*
- Batang keladi -disiang dan dibersihkan. Rebus hingga masak, tapi jangan terlalu lembik.
- Isi ikan kembung yang telah direbus (optional)
- Daun kesum  - daun kesum from my backyard garden...chewah! :)

Cara:



1) Tumbuk semua bahan* 
2) Masukkan ke dalam periuk bersama asam keping dan air secukupnya. Masak hingga mendidih


3) Bila sudah mendidih, masukkan isi ikan kembung (optional) dan perasakan dengan garam dan sedikit gula hingga mengancamm!


4) Masukkan batang keladi yang telah direbus dan daun kesum sebagai penambah rasa dan mewangikan masakan. Renihkan seketika hingga batang keladi empuk (10-12 minit)


Siap!


Sayur keladi sangat lazat jika dimakan bersama nasi kerabu utara. Dengan nasi putih pun lazat jugak. Tapi, selalunya di Kedah, nasi kerabu partnernya ialah sayur keladi. Gulp!

Tapi memandangkan di kotaraya nie susah nak dapat ulam-ulaman sejati kampung macam daun mengkudu, daun sekentut, pucuk gajus, pucuk putat dan sebagainya,  maka menu nasi kerabu utara kami postpone dulu. Nak cari batang keladi nie pun payah nak dapat yang fresh dan elok...kalo kat kampung tu cabut kat tepi rumah jer yer....heheeee
Erkk! hati-hati yer cikjah pilih batang keladi, takut dapat yang gataiii....heheee