Sambal Petai dan Daging Kedah style |
Wahh!! 7 hari 7 malam sambut hari jadi...hahaaa
Tak lah cikjah, cuma baru punya kesempatan nak masak-masak jamu kenkawan makan. Alar, kira buat kenduri kecil-kecilan sempena birthday kami.
Menu kami masak memang kampung dot com piangg. Sengaja kami rancang dan memilih menu sedemikian untuk mencetus nostalgia dan bagi peluang orang KL rasa masakan Kedah yang lazat tak terperi. Ahaks!
Menu pilihan kami ialah Sambal Petai dan Daging Kedah Style. Terangkat abes!
Gulai Ikan Talang dan Nenas |
Menu kedua kami ialah gulai ikan talang. Fuh!! taknak lah cakap sebab memang best...hahaa
Ikan talang imported khas dari Kedah. Kami guna seekor ikan talang bersaiz S dan sebiji nenas.
Ulaman dan sambal blanchan |
Disebabkan kami bekerja, kami bangun awal dan masak pastu hantar ke office geng bas skolah for them to eat during lunch time, maka kami decided to have blanched vegetables cecah sambal belacan. Tak best lar kalo nak serve sayur goreng yang dah sejuk. Paling penting mesti ada porsi sayuran. Tak lengkap suatu hidangan tanpanya.
Alhamdulillah, sumer lauk cukup dan yang penting everybody happy dan suka sangat sebab dapat makan masakan kampung yang lazat. Aiceh!
Ini pula antara sayur kegemaran kami, Watercress
Ini kami masak untuk makan di rumah. Watercress ditumis bersama White Beech mushroom . Lazat!