Gulai Siam Udang dan Belimbing Buloh

Bahan-bahan:

15-20 ekor udang sederhana besar
Belimbing buloh
Santan [1/2 biji kelapa]
1/2 pkt rempah kari [udang]*
1/2cm lengkuas*
1/2cm halia*
1/2cm kunyit hidup*
1 btg serai*
1 ulas bawang besar [onion]*
2 ulas bawang putih*
1sudu besar cili kisar*
1 helai daun limau purut
3-5 biji cili padi untuk hiasan
Bawang merah [shallot]
Bawang putih
Daun kari
Garam & gula

Cara:
1) Kisar halus semua bahan *
2) Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih & daun kari hingga wangi & garing
3) Masukkan bahan kisar * dan biarkan mereneh hingga agak kering
4) Masukkan santan dan biarkan mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
5) Masukkan udang, belimbing buloh, cili padi dan daun limau purut dan biarkan mereneh 5-8 minit atau sehingga udang masak. Siap! :)

Lazat! dan wangi!!




Kerabu Belimbing Buloh



Bahan-bahan:

Belimbing Buluh
Cili Padi [merah+hijau]
Bawang besar
Sambal belacan [cili merah+belacan+asam jawa+garam+gula+jus limau nipis]
Jus asam jawa
Garam
Gula

Cara:

1) Hiris nipis belimbing buluh, bawang besar & cili padi dan satukan ke dalam mangkuk

2) Masukkan sambal belacan [ikut tahap pedas anda], jus asam jawa, garam & gula. Kacau sebati dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. Best!!

Optional: Tambah serai [dihiris nipis] jika suka :)