Tukang kebun memang suka keeps stock sweet potatoes kat rumah. Tak kesah lar warna apa pun, tapi tukang kebun rasa hat warna merah lebih sedap sebab manis. Yang warna purple macam ada pahit-pahit sket tapi masih kategori manis dan sedap. Selalunya, tukang kebun pilih hat kecik molek. Selain guna untuk masakan, tukang kebun suka rebus/stim as a snack.


Tapi, sebab sekarang nie musim tukang kebun dah jarang masak-masak yang tahap kalori ribu-ribu, maka sweet potatoes tu maybe boring dok tunggu giliran masuk periuk, dia pun mula lar mengeluarkan tunas-tunas kehidupan. Jadi, bila dah banyak tunas kluar dan mula membentuk pucuk -pucuk daun, tukang kebun tanam lar kat dalam pasu sebab sayang nak buang.


Bila dah tanam, bukan main cik swet potatoes menjalar sini sana. Kalo dibiarkan nanti macam semak pulak kebun dapur tukang kebun yang kecik potet tu kan, jadi tukang kebun pun petiklah pucuk keledek buat masak lemak. Huishh! Terangkat cikjah! Kebetulan, stok sweet potatoes kat rumah masih berbaki yang warna purple. Maka, cantik pula jadinya masak lemak pucuk keledek tukang kebun nie. Sweet saja warnanya. Bila ubi keledek purple dah campur putih santan, warna bertukar menjadi light purple nak ke pink sket-sket.



So, selalu cikjah dok tengok masak lemak putih atau kuning, nie Pienkcat bagi masak lemak warna pienk! heheeee

Baru lar Pienkcat!